StoryEditorOCM
NeretvaSanacija Stabline u Pločama

Mišo Krstičević: ‘Dobivamo siguran i funkcionalan tunel koji je predugo bio zapušten‘

Piše dv
11. srpnja 2023. - 13:50

Radovi na sanaciji tunela Stablina (zapadnog) ulaze u drugu fazu. Do sada su završeni pripremni radovi te radovi na uklanjanju stijenske mase i reprofiliranju obloge tunela. U tunel su postavljene procjednice te su ugrađene cijevi u cijeloj duljini tunela. Izveden je prvi sloj mlaznog betona te radovi na ugradnji armaturne mreže. U narednim tjednima slijedi ugradnja nosača za rasvjetu tunela, ugradnja kanalica, spoj na odvod, ugradnja dva revizijska okna te završni sloj mikroarmiranog mlaznog betona.

Očekivani kraj radova je za mjesec dana.

„Uskoro će višedesetljetni sigurnosni i prometni problem našeg kraja biti riješen. Prolazak kroz tunel konačno će biti moguć bez bojazni za odron komada stijene ili betona. Ovom investicijom rješavamo i procjedne vode koje više neće kapati u tunel nego van tunela. Dobivamo siguran i funkcionalan tunel koji je predugo bio zapušten“, istaknuo je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Po završetku sanacije, pristupit će se i ugradnji nove LED rasvjete koja će biti u funkciji 24 h dnevno, ne samo noću kao što je do sada bio slučaj.

Podsjetimo, tunel Stablina izgrađen je 1935. godine za potrebe uskotračne pruge u „živoj“ stijeni bez obloge koji se do sada sanirao isključivo površinski. Duljina tunela je cca 105 metara, a širina 4,3 metra, odnosno 3,3 bez kanalica. Nedostatak kompletne infrastrukture u godinama ranije rezultirao je time da su se otpadne vode procjeđivale u tunel, a isto je bilo u slučaju većih kiša zbog čega tunel nije bio funkcionalan ni siguran. Ovom investicijom to će postati prošlost. Vrijednost projekta je 245.598,76 eura plus PDV.

28. travanj 2024 02:56