StoryEditorOCM
NeretvaODRŽIVO

Ministar Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša u Metkoviću potpisali važne ugovore

Piše DV
5. ožujka 2021. - 16:06

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić i direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o. Tomislav Jakić potpisali su ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna, a tim će sredstvima Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika. Na potpisivanju ugovora bili su župan Nikola Dobroslavić, njegova zamjenica Žaklina Marević, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić.

Također, danas je potpisan i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za „Postrojenje za proizvodnju energije iz OIE Metković“, a potpisnici su Ćorić, Kukić i direktor poduzeća Respekt d.o.o. Tomislav Mandić, priopćili su iz županovog ureda.

Ministar Tomislav Ćorić izjavio je kako će ugovor o izgradnji bioplinskog postrojenja omogućiti uspješno rješavanje pitanja biootpada te dodao kako su ovi koraci značajni u ukupnom cilju Hrvatske za uspješnim gospodarenjem otpadom.

- Kao što je poznato, županija je objavila natječaj za radove na Centru za gospodarenje otpadom, probnom objektu gospodarenja otpadom, gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla u recikliranju i odvajanju, a onda dolazi i biootpad, za što vidimo da ima prostora i za privatnu inicijativu - izjavio je župan Dobroslavić.

- Ovim ugovorima zaokružujemo ciklus ulaganja u održivo gospodarenje otpadom. Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, sada imamo najavu da bismo uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna za kompostanu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava - rekao je gradonačelnik Milan i dodao kako projekt geoplinskog postrojenja, važan za Metković, ali i cijelu županiju, omogućava otvaranje 70 radnih mjesta.

26. travanj 2024 17:37