StoryEditorOCM
Neretvakružna ekonomija

Metković zaokružuje sustav odvajanja otpada, na Dubravici prva sortirnica u Dalmaciji

Piše Ante Šunjić
22. siječnja 2023. - 07:59

Grad Metković na korak je do zaokruživanja sustava odvojeno prikupljenog otpada. Nedavno su na Dubravici otvorili prvu sortirnicu u Dalmaciji, a u gradskome predjelu Vrbovci u tijeku je i izgradnja kompostane za obradu biootpada.

Oba projekta realizirana su uz pomoć europskih fondova i resornih ministarstava, baš kao i ostatak aktivnosti usmjerenih na zaokruživanje cjelovitoga sustava u koji je uloženo više od 44 milijuna kuna, od čega je iz različitih fondova osigurano 25 milijuna kuna. Uz to, Grad Metković te gradska tvrtka Čistoća d.o.o. bili su jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji su osigurali bespovratna sredstva za 11 milijuna kuna vrijedan projekt sortirnice te 24 milijuna kuna bez PDV-a, vrijedan projekt kompostane.

Kako ističe gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, oba projekta od velikoga su značaja, kako za Grad Metković, tako i za cijelu dolinu Neretve.

image

Sortirnica Metković

Ane Šunjić/

”Osim Grada Metkovića, sortirnicom će se moći koristiti i ostali gradovi i općine iz doline Neretve, a prikupljat će se komunalni otpad – papir, karton, plastika, metal i staklo koji će se obradom odvajati od nečistoća, potom na frakcije, a nakon toga prodavati kao korisna sirovina. Na kompostani, postrojenju za obradu biootpada, osim iz grada Metkovića, moći će se obrađivati i biootpad sakupljen u jedinicama lokalnih samouprava iz širega područja. Dodatno će se dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutno odlaže na neprimjerene načine”, ističe Milan.

Osim projekata sortirnice i kompostane, Grad Metković te gradska tvrtka Čistoća Metković u proteklom su razdoblju realizirali i ostale aktivnosti usmjerene ka zaokruživanju cjelovitoga sustava. Nabavljeno je 8 680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada koje su u fazi isporuke krajnjim korisnicima, dva nova vozila specijalizirana za odvojeno prikupljanje otpadom te je realiziran projekt nadvišenja odlagališta otpada na Dubravici. Osim toga, kroz projekt ‘Učimo gospodariti otpadom’ provedena je edukacija građana što je, ističe Milan, vrlo važan segment u cijelome sustavu.

image

Sortirnica Metković

Ane Šunjić/

”Cjeloviti sustav održivoga gospodarenja otpadom doprinijet će tome da dođemo do 60 posto odvojenih količina otpada. Smatram kako smo napravili zaista dobar posao u realizaciji infrastrukturnih projekata, ali važan segment za ostvarenje konačnoga cilja su naši korisnici i edukacija. Grad Metković je realizirao projekt “Učimo gospodariti otpadom” u sklopu kojega smo organizirali različita predavanja, radionice te tribine kojima je cilj bio ukazati na važnost odvojenoga prikupljanja otpada. Svakako ćemo i dalje educirati naše građane jer jedino tako možemo imati protočan sustav u kojemu ćemo zajednički pridonositi gradu”, zaključio je Milan.

13. srpanj 2024 07:48