StoryEditorOCM
NeretvaNAKON SEDAM GODINA

Metković kreće u raspodjelu preostalih državnih parcela

Piše Stanislav Soldo
15. studenog 2022. - 10:46

Grad Metković uskoro kreće u raspodjelu državnih parcela prema novom Zakonu o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, koji je sve ovlasti gospodarenja zemljom prebacio u ingerenciju jedinica lokalne uprave.

Točnije, grad će dijeliti ono što je ostalo od državnog poljoprivrednog zemljišta nakon podjele iz 2015. godine, koju je provela tadašnja vlast Mosta. Riječ je o skromnih desetak hektara zemljišta namijenjenih zakupu, dok će stotinjak hektara ići u povrat bivšim vlasnicima na temelju zakona o denacionalizaciji.

Zakup državnog zemljišta prometnuo se tada u veliku gradsku aferu čiji se repovi vuku i danas. Problematično je bilo što je jedan poljoprivrednik, član stranke Most, dobio 48 hektara na zakup od 50 godina, dakle polovinu parcela oglašenih na natječaju. Zatim je on odustao od dijela dobivenog zemljišta, odrekavši ga se u korist nižerangiranih poljoprivrednika, uglavnom članova ili simpatizera stranke Most. Na ovo su upozoravali brojni poljoprivrednici koji su ostali bez zemlje. Ali do danas se na terenu ništa značajnije nije dogodilo.

Novi veleposjednik je svoj uspjeh tada tumačio poznavanjem zakona i pravilnika koje je godinama proučavao. Za lokalne medije je izjavio da se prijavio na 38 tehnoloških cjelina primjenjujući načela kombinatorike i vjerojatnosti, te na taj način anulirao mogućnost da izgubi na natječaju.

Tako je bilo u lipnju 2015. godine. U međuvremenu se promijenila državna i gradska vlast u Metkoviću, ali i Zakon o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem. Ipak, ono što je dano u pedesetogodišnji zakup ostaje tako do daljnjega bez mogućnosti revizije, kojoj su se brojni građani Metkovića koji su ostali bez zemlje nadali. Na terenu je veliki nered, vode se brojni sudski sporovi jer korisnici zemljišta koji su faktički u ilegalnom posjedu ne žele prepustiti parcele novom zakupoprimcu ili onome u čiju korist se on odrekao.

Gradska vlast Metkovića ovih je dana na javnu raspravu uputila prijedlog raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Grada Metkovića iznosi 218,8 hektara, od čega je 101 hektar već u zakupu, dok je 104 hektara namijenjeno za povrat bivšim vlasnicima kojima je zemlja oduzeta za vrijeme bivše Jugoslavije.

Prioritete kod zakupa će imati povrtlari i voćari, a maksimalno će se moći dobiti 2 hektara na 25 godina. 

Međutim što se tiče sporne podjele i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta iz 2015 godine tu neće biti sveobuhvatne revizije. Eventualno će se inspektirati pojedinačni slučajevi obrađivanja državnih parcela u zakupu. Tko ih obrađuje, je li stvarni zakupac koji je potpisao ugovor na pedesetogodišnji zakup ili je parcelu dao u podnajam trećim osobama što nikako nije smio učiniti. Osim toga, najvažnije će biti utvrditi koriste li se poljoprivredne površine sukladno programu na temelju kojega je zakupoprimac ostvario pravo zakupa. Koje su poljoprivredne kulture zasađene, voće, povrće ili je napravljen plastenik u ekološkoj proizvodnji što je donosilo najveći broj bodova pojedincima.

  - Temelj raspolaganja državnim zemljištem je usvajanje gospodarskog programa koji treba proći određene administrativne procedure. Nakon što ga odobri Ministarstvo poljoprivrede usvaja ga Gradsko vijeće i tek tada možemo postupati po njemu. Za nadziranje provedbe programa zadužena je poljoprivredna inspekcija koja će nadzirati površine dane u zakup te u slučaju kršenja zakonskih odredbi raskidati ugovore-zaključio je dogradonačelnik Metkovića, Robert Doko. 

26. travanj 2024 13:12