StoryEditorOCM
NeretvaDošao je i taj dan

Metković konačno dobio dnevnu bolnicu: Neretvane će liječiti doktori iz Dubrovnika i Mostara. Kako je bilo danas na otvaranju pogledajte u foto-galeriji

Piše Stanislav Soldo
Foto: www.metkovic.hr
12. prosinca 2022. - 13:14

Konačno smo dočekali i taj dan. Dnevna bolnica u Metkoviću službeno je otvorena. Nakon trideset godina obećanja, najava i iščekivanja Metković i dolina Neretve dobili su novu zdravstvenu ustanovu u zgradi nekadašnjeg suda neposredno uz postojeći Dom zdravlja i Hitnu pomoć. Treća je to zdravstvena ustanova u istom dvorištu. Neretvani više neće morati putovati u stotinama kilometara udaljen bolnice u Dubrovniku ili Splitu. Bolnica za sada nema nijednog stalnog doktora. Svakodnevno će dolaziti liječnici iz Dubrovnika i po potrebi iz Mostara. Rad će biti organiziran u prijepodnevnoj smijeni.

Podsjetimo, na nedavno raspisani natječaj nije se javio niti jedan liječnik a tražio se kirurg, kardiolog, internista. Ali zato se javilo više od stotinu kandidata za pomoćno tehničko osoblje. Statusno, bolnica u Metkoviću je ispostava opće bolnice Dubrovnik.

‘Obilježili smo završetak projekta vrijednog 50 milijuna kuna kojim je uređen prostor u Metkoviću, dvije ambulante – za dermatologiju i oftalmologiju u OBD, nabavljena oprema i time smo projekt financiran europskim sredstvima doveli do kraja. Čestitam Općoj bolnici Dubrovnik, Ministarstvu zdravstva s ministrom Kujundžićem koji je ovo započeo i s ministrom Berošem koji je završio ovaj projekt. Ovo je  projekt kojim ćemo približiti kvalitetnu medicinsku uslugu pacijentima i više neće morati za dnevne intervencije, koje ne zahtijevaju smještaj, putovati do Dubrovnika’, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako je ovo povijesni dan za neretvansko područje.

‘Kada sam 2017. postao gradonačelnik, jedan od osnovnih prioriteta mi je bilo poboljšanje zdravstvene zaštite u Gradu Metkoviću. Realizacijom ovog projekta poboljšali smo zdravstvenu zaštitu ne samo grada Metkovića nego cijele doline Neretve, a iz gradskog proračuna smo od 2019. za poboljšanje zdravstvene zaštite naših stanovnika izdvojili 2 milijuna kuna. Zahvalio bih Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu, Županiji i ravnatelju Opće bolnice Dubrovnik. Mnogi su govorili da ne želimo, ne znamo i nećemo, ali danas je Metković dokazao da zna, može i hoće’, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da je Dnevna bolnica veliki korak prema većoj dostupnost zdravstvene zaštite.

‘Pozivam sve pacijente u dolini Neretve koji su do sada možda gravitirali nekim drugim centrima da iskoriste ovu priliku i dođu ovdje na preglede i zahvate u svoju bolnicu. Dubrovačka bolnica prisutna je u Konavlima, na Korčuli, a sada smo i u dolini Neretve. Naši liječnici su već dolazili u Metković i Ploče, no od danas počinje novo razdoblje u kojem će se u primjerenim uvjetima odvijati djelatnosti dnevne medicine, jednodnevne kirurgije  – pedijatrija, interna medicina kirurgija, ginekologija i psihijatrija’, pojasnio je ravnatelj Bekić.

Inače, Dnevna bolnica u Metkoviću dio je projekta ‘Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću’ vrijednog 50, 8 milijuna kuna, od čega 49,7 milijuna iznose bespovratna sredstva iz fondova Europske unije. Osim Dnevne bolnice u Metkoviću, opremljena je i Dnevna bolnica u Dubrovniku te je nabavljena vrijedna medicinska oprema.

U Dnevnoj bolnici će se organizirati pet specijalističkih aktivnosti. U prizemlju će biti interna, pedijatrija i psihijatrija. Na prvom katu je kirurgija te na drugom katu ginekologija. Nabavljena je najsuvremenija medicinska oprema vrijednosti 3.3 milijuna kuna.

 

23. travanj 2024 13:42