StoryEditorOCM
NeretvaVILA U NERETVI|

MARIJANA I DAMIR DEAK: Ugostili smo britanskog premijera Borisa Johnsona dok je bio prvi čovjek Londona!

Piše Tekst: Ante Šunjić
28. srpnja 2021. - 19:23

Nakon turbulentnog razdoblja u kojem je njegova zemlja napustila Europsku uniju, britanski premijer Boris Johnson, na svoj način, vodi bitku s koronavirusom. Relativno svježi stanar Downing Streeta 10 sigurno ulaže ogromnu energiju jer su i očekivanja nacije velika. Kada bi, kojim slučajem, uspio odvojiti nešto vremena za toliko potrebni predah, vjerojatna destinacija bila bi mu Dalmacija, odnosno dolina Neretve. Johnson i ne skriva da je veliki zaljubljenik u jadransku obalu, o čemu je i pisao.

Prvi put je u dolinu Neretve stigao u ljeto 2012. godine, s tadašnjom suprugom i četvero djece, preko turističke agencije iz Londona. Bio je tada gradonačelnik Londona i sedam je dana ljetovao u Villi Stolovi, u vlasništvu Dubravke Deak, u Slivno Ravno.

U kamenu, na osami

Riječ je o luksuznoj vili, sagrađenoj od kamena, na osami na brdu desetak kilometara od obale, koja ima vrhunski uređen podrum, bazen i tenisko igralište, što se posebno svidjelo ovom osebujnom britanskom lideru. Domaćini obitelji Johnson bili su Marijana i Damir Deak, koji su Johnsona opisali kao izrazito jednostavnog, pristupačnog i zanimljivog gosta.

image
Villa Stolovi 
Villa Stolovi Facebook

Pokažite mi sve!

„Nije imao nikakvih posebnih zahtjeva, a nakon slijetanja avionom u Dubrovnik unajmio je rent-a-car kako bi mogao razgledati sve što ga zanima. Došao je bez ikakvog osiguranja, a od nas je tražio da mu napišemo plan ljetovanja kojeg će se pridržavati. Posebno ga je dojmio fotosafari u neretvanskoj lađi, tijekom kojeg je s oduševljenjem fotografirao ovdašnje biljno i životinjsko carstvo. Kao veliki ljubitelj dobre hrane i vina, uživao je u domaćim delicijama, a samo riječi hvale imao je za poznati neretvanski brudet od jegulje i žaba. Kušao je i domaći pršut i sir. No, osim prirodnih ljepota i hrane, Borisa i njegovu obitelj oduševila je gostoljubivost lokalnog stanovništva. Ljude s kojima se susretao opisao je kao prijateljski nastrojene s zanimljivom kombinacijom slavenskih i mediteranskih vrlina te kulture i fizionomije. Bila je to ljubav na prvi pogled i naš dragi gost obećao je da će i dalje dolaziti u ovaj mediteranski raj“, rekla je Marijana.

image
Boris Johnson u Dolini Neretve
Villa Stolovi Facebook

Sasvim drugačiji političar

Za jednog od najmoćnijih svjetskih političara, Damir Deak tvrdi da je potpuno neobičan i drugačiji od ostalih. „Sve ga je zanimalo, raspitivao se o Domovinskome ratu i poticao svoju djecu da slušaju o tome. „Fasciniralo ga je „tisuću nijansi zelene boje“, kako se izrazio, misleći na boje hrasta, duba, trave, maslina… Uživali smo u vožnji lađom, bili smo na dva izleta, a posebno ga je zabavljalo kada bismo završili u krovima, jer njegova djeca nisu bila baš najvještija u upravljanju pentom. Oduševio ga je Pošip, naš proizvod. Naime, moj pokojni otac Drago imao je želju podignuti vinograd. Danas imamo u koncesiji 22 hektara zemlje na kojima su vinogradi i tisuću stabala maslina. Napravili smo vrhunsko vino pod brendom „Ćaća moj“. Na najprestižnijem natjecanju u Londonu, pod nazivom Decanter, naši Pošip i Plavac osvajaju srebrne medalje, a srebrno smo donijeli s još jednog prestižnog londonskog natjecanja - IWC. Naša obitelj bavi se i proizvodnjom maslinovog ulja i prošeka na starinski način.

image
Boris Johnson u Dolini Neretve
Villa Stolovi Facebook

Kad se vratio u London, u tamošnjim medijima objavio je reportažu o boravku u Hrvatskoj. No, razgovarali smo i o političkim temama. Kao uvjereni euroskeptik nije mogao shvatiti zašto naša zemlja želi u EU“, kazao je Damir, istaknuvši kako su s Borisom i dalje u kontaktu i kako im je poslao knjigu s posvetom i pozvao ih u London.

Osim Slivnog Ravnog, Johnson je, među ostalim, posjetio i Dubrovnik, Brač, arheološki muzej Naronu u Vidu pokraj Metkovića i druge dalmatinske destinacije.

„Krajolik je jako lijep, more je tirkizno, zrak je odisao mirtom i timijanom; a niz predivnih otoka ležao je pred nama. Moglo se vidjeti zašto su rimski carevi odlučili graditi svoje palače na obali Dalmacije i zašto su došli ovamo na svoj ljetni odmor“, opisao je Johnson Dalmaciju, nazvavši je “čarobnom”.

image
Villa Stolovi
Villa Stolovi Facebook
Hrvati, ne uvodite euro!

Nakon svog prvog posjeta Hrvatskoj, Johnson je u uglednom britanskom listu The Telegraph objavio kolumnu o našoj zemlji. Pisao je o ljepotama i gostoljubivosti domaćina, ali nije propustio komentirati političku situaciju godinu dana prije ulaska Hrvatske u EU. Već u naslovu teksta istaknuo je kako Hrvatska “stavlja glavu u bruxellesku omču”. „Zapanjujuće je da su Hrvati očito spremni zamijeniti jednu federalnu strukturu osuđenu na propast drugom. Hrvatska je uspješno završila rat 1995. godine, kad je Ante Gotovina vodio operaciju koja je izbacila Srbe iz Krajine. Već tada su se Hrvati pohvalili svim atributima pune državnosti, logičnom i neizbježnom posljedicom međunarodnog priznanja. Imali su neovisan parlament, neovisan pravni sustav i imali su ono što svaka zemlja treba imati ako želi biti istinski gospodar svoje sudbine. Godine 1994. Hrvati su ukinuli jugoslavenski dinar koji je bio simbol ne samo komunističkog ugnjetavanja nego i vlasti iz Beograda“, napisao je u kolumni, poručivši Hrvatima da ne uvode euro.

06. svibanj 2024 05:21