StoryEditorOCM
NeretvaVIDEO

Luka Ploče započela sa svakodnevnim prskanjem vagona. Pogledajte kako izgleda održavanje rasutog tereta

Piše dv
10. studenog 2023. - 16:29

Početkom studenog, Luka Ploče započela je svakodnevno prskanje vagona ugljena na terminalu rasutih tereta, kako bi se spriječilo prašenje ugljena i na taj način osigurao čišći zrak oko same luke, javljaju iz Luke Ploče.

Riječ je o aktivnosti koju Luka Ploče provodi svakodnevno, na kraju dana prilikom otpreme ugljena u željezničke vagone. Naime, vagoni se polijevaju kombinacijom vode i jedan posto actipola, polimernog sredstva koje po površini ugljena napravi koru i na taj način sprječava dizanje čestica prašine u zrak. Isto sredstvo koristi se i u skladištima Luke Ploče i posjeduje sve EU certifikate, što garantira sigurnost uporabe.

Državna inspekcija je u rujnu potvrdila da je zrak u Pločama prve kategorije na svim mjernim postajama, osim na postaji kod terminala rasutih tereta koja se nalazi unutar samog postrojenja Luka Ploče. Nastavno na taj nalaz i dijalog Uprave Luke Ploče s Građanskom inicijativom Zdrav život, utvrđeni su daljnji koraci koji trebaju dodatno unaprijediti odnos kompanije prema okolini.

Nova praksa prskanje vagona ugljena jedna je od ključnih stavki koju je tražila Inicijativa, a koja će osigurati čišći zrak za radnike koji rade na navedenom terminalu rasutih tereta.

01. svibanj 2024 00:02