StoryEditorOCM
NeretvaGradonačelnik Ploča Mišo Krstičević

Luka nautičkog turizma Pločama će konačno donijeti mediteranski štih

Piše Jadran Kapor
7. siječnja 2024. - 21:24

Godina koju smo ispratili tradicionalno je dobar povod za analizu učinjenog, stavljanje “kvačica” uz realizirane projekte i pogled u budućnost. Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević šestu uzastopnu godinu svog mandata ocjenjuje vrlo dobrom, dovoljno ambicioznom u smislu infrastrukturnih projekata, a još jačom u socijalnoj komponenti koja je njegov modus operandi od samog početka.

Protekla godina je bila  intenzivna radna godina i imamo razloga za zadovoljstvo. Mogu biti sitničav, gledati što smo mogli bolje, ali napravili smo lavovski posao, kako u pripremi dokumentacije, tako u realizaciji projekata. Pohvale kolegama i hvala građanima na povjerenju i strpljenju, započinje Krstičević.

Ploče su prošle godine više puta bile nacionalna pozitivna priča broj 1, prvo sufinanciranjem medicinski potpomognute oplodnje, a onda i uvođenjem besplatnog predškolskog odgoja za svu djecu.

- Moj stav je da vrtići trebaju imati isti status kao i škole i biti besplatni i dostupni svima. To nije pitanje tko će nam pričuvati djecu, nego tko će nam djecu pripremati za život. Nema bolje uloženih novaca od onih koje smo uložili u djecu i omogućili obiteljima mirniji život. Samo u prethodnih par godina investirali smo oko 1.500.000 eura u vrtićku infrastrukturu, u jedan novi, dva adaptirana objekta sa 70 novih mjesta i uređenje postojećih objekata. Planiramo dugoročno i zato ćemo po završetku izrade dokumentacije do kraja 2024. ići u projekt dogradnje centralnog vrtića vrijedan 1,3 milijuna eura, za koji je već ishođena građevinska dozvola i osigurano sufinanciranje, a gdje će biti mjesta za još 50-ak djece. Planiramo i još jedan objekt te još jednu jasličku skupinu u Kominu. Spomenut ću da smo povećali i božićnice, i uskrsnice, i stipendije. Dokle god bude prostora, dizat ćemo socijalna davanja.

Djeca i mladi profitirali su 2023. godine i kroz ogroman investicijski val u novu sportsku i društvenu infrastrukturu.

Stalno ponavljam da naši mali sportaši zaslužuju bolje uvjete nego što smo ih mi imali. Započela je kompletna rekonstrukcija sportskog centra Gusarevo koji će sljedeće godine biti uređen po najvišim europskim standardima, rekonstruirali smo ŠRC Močvaru i dobili dva nova terena s akrilnom podlogom za naše brojne rekreativce te je završena izgradnja nogometnog igrališta na Banji gdje je nedostajalo takvih sadržaja. Završavamo i projekt izgradnje školskog trga koji će školarcima pružiti višu razinu sigurnosti u okruženju škole, a svim građanima urednu urbanu zonu.”

Najopsežniji projekt ipak je izgradnja sustava odvodnje i kanalizacije u sklopu kojeg su dovršeni priključci za više od 80 posto kućanstava.

Grad nam je ove godine bio jedno veliko gradilište. Projekt Aglomeracije je pri kraju, i to kao jedan od najboljih po realizaciji na razini Hrvatske, a u 2024. godini ćemo imati riješeno to civilizacijsko pitanje, bageri će otići, a ostaviti novu infrastrukturu, novi asfalt, čišći okoliš.

Značajna sredstva uložena su i u zelenu infrastrukturu. Nakon novouređene zone Mali Milosavac koji je postao dnevni boravak na otvorenom za građane svih generacija, krenulo se u obnovu drugih zelenih površina.

Iako živimo u prirodnom biseru, moj stav je da zelenila nikad dosta. Započeli smo s obnovom zelenog fonda na rivi, slijede park ispred gradske uprave pa glavni gradski park. Sve to većinom financiramo vanjskim sredstvima, već nam stižu nova i to me jako veseli. Imamo potencijal postati najzeleniji hrvatski grad, i to ne samo sadnjom. Ide i sufinanciranje energetske obnove zgrada, a izrađena je i dokumentacija za energetsku obnovu nekoliko objekata u vlasništvu Grada Ploča.

Kakva je budućnost Ploča? Na kojim će još projektima biti naglasak?

Za luku nautičkog turizma smo završili s izradom potrebne dokumentacije, a u proceduri je ishođenje lokacijske dozvole koju očekujemo do kraja 2023. godine čime će biti gotov višegodišnji posao Grada Ploča, koji je intenzivno započeo 2018. godine. To je projekt kakav nam treba, da da onaj potrebni mediteranski štih našem gradu koji je prečesto gledan samo kroz prizmu postojeće luke. Nova luka promijenit će vizuru, otvoriti nova radna mjesta i privući kvalitetne goste te označiti novu eru pločanskog i neretvanskog turizma općenito. Bit će to i “game changer” za poslovno okruženje grada Ploča, privlačeći pritom i dodatan interes investitora za djelatnosti koje su vezane uz posao nautičkog turizma. Čak i prije same izgradnje marine u Pločama, planiramo započeti s rekonstrukcijom plaže u Baćini za koju je izrađena dokumentacija”, ističe Krstičević.

Što biste najavili od ostalih značajnijih infrastrukturnih projekata?

U 2024. planiramo isprojektirati potpunu rekonstrukciju sportskog centra Jadranovo, nove sportsko-društvene centre u Rogotinu i Stabilini, dovršiti projektiranje sportske lučice, kao i nadogradnje komunalne lučice u Pločama. Još jedan dio naših naselja, Komin i Banja, čeka na odvodnju i tijekom iduće godine bi ti radovi bi trebali započeti, a za Aglomeraciju polje Jezero, koja obuhvaća naselja Staševica te Spilice – Crpala – Gnječi, je u tijeku izrada predstudije izvodljivosti koja je prvi korak u realizaciji projekta. Imamo pripremljenu dokumentaciju za još desetke projekata koje ćemo gledati odgovorno, fazno financirati, ali ponosan sam što mogu reći da se nikad u Ploče nije ulagalo kao ovih nekoliko godina.

30. travanj 2024 07:06