StoryEditorOCM
NeretvaNeretvani odahnuli

Laboratorij u Domu zdravlja Metković nastavlja sa radom: "Stiže nam umirovljena biokemičarka iz Zagreba "

Piše Stanislav Soldo
23. veljače 2024. - 12:21

Dom zdravlja Metković uspio je riješiti problem funkcioniranja biokemijskog laboratorija, nakon što je voditeljica laboratorija dala otkaz. Angažirana je umirovljena magistrica medicinske biokemije, koja će preuzeti vodstvo laboratorija pa će tako pacijenti iz doline Neretve i dalje svoje nalaze moći vaditi u Metkoviću. Ona je inače Zagrepčanka, koja je radila u Dubrovniku i povremeno u Metkoviću. Sada će se preseliti u Metković gdje joj je Grad Metković osigurao stambeno pitanje.

image
Josko Supic/Cropix/Cropix

Nedavno smo pisali da je biokemijski laboratorij u Metkoviću ostao bez magistre medicinske biokemije, koja odlazi raditi u Imotski zbog čega je Dom zdravlja Metković mogao izgubiti uvijete za vađenje krvi i izdavanje nalaza. Drugim riječima krv bi se i dalje mogla vaditi u laboratoriju ali nema osobe koja će očitati i potpisati nalaze što je nužno za formalno-pravno funkcioniranje biokemijskog laboratorija unutar jedne zdravstvene ustanove.

U dolini Neretve su dva Doma zdravlja u Metkoviću i Pločama. Već odavno su Ploče ostale bez laboratorija odnosno inženjera medicinske biokemije pa su nalazi obrađivani u Metkoviću. Tako je više od 26 tisuća stanovnika čitave doline Neretve posljednjih godina bilo orijentirano prema Domu zdravlja Metković. Neki su fizički dolazili na vađenje krvi ili su tehničari vadili krv u Pločama te materijal kasnije donosili u Metković.

Problem medicinsko-biokemijskih laboratorija prisutna je u čitavoj Dalmaciji pa Dom zdravlja Metković nije jedini takav slučaj. Nedavno se pisalo da je magistra biokemije iz imotskog Doma zdravlja otišla u mirovinu te da će Imoćani svoje uzorke krvi i urina slati u Split. Ali Imoćani su u vrlo kratko vrijeme svoj problem riješili, dolazi im biokemičarka iz Metković. Na jednom mjestu se riješi a na drugom zakomplicira.

Ipak ni Metković nije sjedio skrštenih ruku. Problem biokemijskog labaratorija je na zadovoljstvo brojnih Neretvana uspješno riješen za narednih šest mjeseci. Gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan trajno rješenje vidi u zapošljavanju mladih biokemičara koji su pred završetkom studija.

image

Dalibor Milan

Tom Dubravec/Cropix

- Imamo u planu dvije osobe koje kroz nekoliko mjeseci trebaju diplomirati. Znamo da više nije potrebno stažiranje i oni odmah mogu početi raditi. Prema raspoloživim informacijama oni su spremni doći u Dom zdravlja i preuzeti posao tako da to baš neće biti tko veliki problem. Grad Metković je spreman magistra biokemije podržati u novčanom smislu. Novac i stambeno pitanje neće biti problem-zaključio je Milan.

Problemi medicinsko-biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja Metkoviću počeli su prije pet godina, kada je umrla inženjerka medicinske biokemije koja je bila višegodišnja voditeljica laboratorija. Krvni uzorci najprije su se slali na obradu u Kaštela, da bi se kasnije postigao dogovor sa jednom privatnom poliklinikom iz Dubrovnika koja je "posuđivala" svog inženjera medicinske biokemije.

Voditelja laboratorija –magistra medicinske biokemije ili spec. med. biokemije morati imati, završen integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicinske biokemije-farmaceutsko-biokemijski fakultet, specijalistički ispit iz medicinske biokemije i laboratorijske medicine (samo za spec. med.biokemije), odobrenje za samostalan rad.

Laboratorij Doma zdravlja Metković godišnje obradi više od 400.000 dijagnostičkih postupaka.

01. travanj 2024 19:32