StoryEditorOCM
NeretvaPUČKO UČILIŠTE

Kvalitetnim odlukama do dobrog zdravlja: 401 sati treninga, 9 radionica pravilne prehrane, 6 akcija mjerenja glukoze…

Piše Ante Šunjić
19. rujna 2023. - 13:45
Kvalitetnim odlukama do dobrog zdravlja: 401 sati treninga, 9 radionica pravilne prehrane, 6 akcija mjerenja glukoze…Ante Šunjić/

 

U Pučkom otvorenom učilištu u Pločama održana je završna konferencija projekta „Kvalitetnim odlukama do dobrog zdravlja“.

Projekt je financiran u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Partner projekta je Udruga dijabetičara Slatki.

Cilj projekta je bio podizanje svijesti građana grada Ploča o važnosti zdrave i pravilne prehrane te vježbanja u svrhu prevencije nastanka kroničnih oboljenja kao što je dijabetes te drugih kroničnih nezaraznih bolesti. Ujedno, projektom se željelo ukazati na potrebu i važnost za prevenciju razvoja dodatnih raznih oboljenja kod osoba kod kojih je jedan oblik oboljenja već nastupio.

Projektne aktivnosti bile su orijentirane na djecu kako bi im se već u ranoj dobi ukazalo na važnost stvaranja zdravih navika, posebno prehrane. Isto tako projekt je bio orijentiran i na osobe starije od 65 godina koje već imaju višestruke dijagnoze i rizična su skupina za razna oboljenja uzrokovana nepravilnom prehranom i nedostatkom tjelesne aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 49.500,10 eura (372.958,51 HRK). Iznos koji financira EU iz Europskog socijalnog fonda je 85 posto, a preostala sredstva su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Razdoblje provedbe projekta bilo je 18 mjeseci (23.3.2022. – 23.9.2023.), a provedene su slijedeće aktivnosti:

- Odrađeno je 401 sat treninga u periodu od 16 mjeseci i to sa djecom vrtićke dobi i populacijom starijih od 65 godina, treneri Petar Družijanić i Mia Gašpar

- 9 radionica pravilne prehrane (3 za djecu i 6 za građane) koju je vodila nutricionistica Tihana Pašalić, a sve popraćeno cateringom restorana Pećina s primjerima zdrave prehrane

- 6 predavanja vježbi disanja fizioterapeut Vukosava Jurišić „Biomehanika pokreta“

- 6 akcija mjerenja razine glukoze koje je provela Udruga Slatki Ploče

- Dizajnirana web stranica na kojoj su predstavljeni materijali pravilne prehrane, vježbanja disanja i tjelesnih aktivnosti https://udrugaslatki.hr/

Voditelj projekta Ivan Jerković zahvalio se osnovnim školama Vladimir Nazor Ploče, Fra Ante Gnječ Staševica i Ivo Dugandžić-Mišić Komin, Gradskom društvu Crvenog križa, Dječjem vrtiću Ploče, kao i djelatnicama Hitne službe Ploče koje su u suradnji s Udrugom dijabetičara Slatki provele akcije mjerenja glukoze u krvi.

Tekst i slike: Ante Šunjić

01. svibanj 2024 11:43