StoryEditorOCM
NeretvaKula norinska

Korčulanski vodovod NPKLM digao cijenu vode: Građanima računi veći za 25 posto

Piše Stanislav Soldo
7. travnja 2022. - 11:01
Načelnik općine Kula Norinska Nikola Krstičević smatra da će voda pojeftiniti kada se spoje na metkovski vodovodHANZA MEDIA

 Za stanovnike općine Kula Norinska koji se opskrbljuju pitkom vodom iz Regionalnog vodovoda Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo-Mljet voda je od početka travnja poskupila za 25 posto, pa je cijena kubičnog metra vode premašila petnaest kuna. Posljedica je to poskupljenja energenata poglavito električne energije a odluka je donesena većinom glasova na skupštini NPKLM vodovoda.    I dok se brojne općine bore protiv spajanja vodovoda i formiranja novih regionalnih poduzeća za vodoopskrbu, općini Kula Norinska je u interesu da taj postupak krene jer će tako imati nižu cijenu vode. Načelnik općine, Nikola Krstičević već je ranije tražio da se njegova općina pripoji vodovodu Metković što im dugoročno jamči jeftiniju vodu. Dok se to ne dogodi stanovnici će plaćati skupu vodu.

Inače općina Kula Norinska ima dva posto vlasničkog udjela u Regionalnom vodovodu NPKLM i sa tako malim udjelom ne može bitno utjecati na poslovnu politiku-pojasnio nam je načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević, koji se nada da će u njegovoj općini voda pojeftiniti kada se formiraju uslužna područja i ustroji jedinstveni pružatelj vodnih usluga za dolinu Neretve.

image
Cropix
 

Podsjetimo, uslužno područje označeno pod brojem 38 obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također obuhvaća i Grad Vrgorac i Općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Međutim, trenutačno je uredba vlade o formiranju uslužnih područja na ocjeni ustavnost pa dok se ne okončan takav pravni postupak na terenu se ništa neće promijeniti i stanovnici Kule Norinske će plaćati skuplju vodu.

- Obzirom na našu povezanost sa tvrtkom Metković d.o.o. i dogovorenu suradnju o našem priključenju Aglomeracije Kula Norinska na Metković, smatramo da društvo preuzimatelj treba biti Metković d.o.o.. Upoznati smo sa radom tvrtke Metković d.o.o. te njihovim nastojanjima u održavanju sustava kojeg imaju pod upravljanjem te smatramo da u predloženom uslužnom području skupa s Gradom Metkovićem, te općinama Zažabljem i Slivnom možemo unaprijediti svoj sustav, održati priuštivost projekta Aglomeracije Kula Norinska, te prije svega održati nižu cijenu vodnih usluga-istaknuo je načelnik Krstičević prilikom elektronskog savjetovanja o Uredbi za formiranje uslužnih područja. 

26. travanj 2024 03:07