StoryEditorOCM
NeretvaVeselo u Komarni

Kineski radnici proslavili Novu godinu, posljednju na gradilištu Pelješkog mosta: sve je bilo skromno pa i vatromet u čast Vodenog Tigra

Piše Stanislav Soldo
1. veljače 2022. - 11:36

Kinezi na Pelješkom mostu skromno su proslavili kinesku Novu godinu, koja počinje 1. veljače i bit će u znaku Vodenog Tigra. Godina Vodenog Tigra je godina ambicije, hrabrosti, intuicije i kreativnosti-vjeruju svi Kinezi na svijetu pa tako i ovi na Pelješkom mostu, gdje privode kraju završne radove. Dio ih je već otišao kućama a ovi što su ostali produžili su smještaj u apartmanima u Komarnoj do kraja srpnja. Naime, na mostu ima još finalnih radova koji zahtijevaju isključivo ručne radove koji će potrajati do ljeta.

Međutim, ove godine što zbog korone a što zbog manjeg broja radnika na gradilištu izostala je vanjska proslava kineske Nove godine. Ispucali su vatromet za sreću i blagostanje u Brijesti. Nije bilo tradicionalnog druženja, darivanja i obilaska po kućama što je velika novogodišnja tradicija među Kinezima, koju su nastavili i u Komarnoj skupa sa lokalnim stanovnicima.

Kineski radnici koji rade na Pelješkom mostu nakon završetka određenih etapa u izgradnji mosta priređivali vatromete i palili petarde u redenicima.

Veliki vatromet je bio krajem srpnja nakon spajanja zadnjeg elementa Pelješkog mosta.

Postoji vjerovanje u kineskom narodu da pucanje vatrometa i stvaranjem buke tjera zle duhove i donosi sreću, ljudima ali i objektima poput Pelješkog mosta.

image
HANZA MEDIA
20. travanj 2024 02:39