StoryEditorOCM
NeretvaKeti Giljević, zaštitno lice pločanske Jadrolinije

Kad bi Pelješčani kasnili na trajekt, vodila ih je doma da prenoće...

Piše Ante Šunjić
2. lipnja 2024. - 12:19

Priča o “Jadroliniji” Ploče, umnogome je priča o vrijednoj, odgovornoj i svestranoj Keti Giljević, zaštitnim znakom pločanske Agencije te riječke tvrtke, koja je bila član prve postave, a kao najdugovječniji djelatnik, otišla je u više nego zasluženu mirovinu početkom svibnja!

Keti, tada Paskojević, počela je raditi u pločanskoj Jadroliniji 20. ožujka 1987. godine, odmah poslije otvaranja, nakon što je prije toga kao djelatnica “Turist biro”-a Ploče prodavala karte upravo za “Jadroliniju”. Agenciju u Pločama osnovao je pok. Nikica Zmijarević, a, osim Keti, prvi djelatnici bili su Radojka Pećar Lela i Miro Franić.

“Mogu reći da sam imala sreću, jer sam cijeli radni vijek radila posao koji volim i u firmi, a “Jadrolinija” to jeste, koja je uvijek vodila računa o svojim djelatnicima. Gledajući unazad, sve je prošlo jako brzo, a ja sam uživala prodajući karte i radeći s ljudima. Bezbrojna su iskustva koja sam doživjela tijekom više od tri i pol desetljeća ovoga posla, ali moram istaknuti da sam posebno vezana uz Trpanj – “malo mjesto srca moga”. Tamo poznajem gotovo sve ljude. Djeca u Trpnju, nekada srednjoškolci, a danas odrasli ljudi, koji su vrijeme na trajektu provodili učeći, jako su lijepo odgojeni i uz njih me vežu zaista lijepa iskustva”, kaže nam Keti i s ponosom ističe kako je uvijek bila na raspolaganju potrebitima, bez obzira na radno vrijeme: “Kada bi ljudi s Pelješca zakasnili na trajekt, vodila bi ih kući na spavanje. Kupovala sam im spizu, lijekove, hranu za pse, cvijeće, jednom riječju, sve što im je bilo potrebno, i slala im trajektom. Nije se gledalo radno vrijeme, jer ljudima je to trebalo. Zahvalila bih se svim posadama koje su tijekom proteklih godina vozile na relaciji Ploče – Trpanj na trajektima Pelješčanka, Lošinjanka, Krčanka, Sis, Vladimir Nazor, Sveti Juraj i drugima, a posebne emocije vežu me uz trajekt Mljet, kojeg smo zvali “naš hranitelj”, jer je mogao prevesti veliki broj vozila i putnika”.

Cijeli tekst pročitatajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika!

19. lipanj 2024 19:17