StoryEditorOCM
NeretvaPločanska udruga nikad ne staje

Još malo pa će obilježiti četvrt stoljeća: ’Slatkima’ dijabetes ne može ništa, oni znaju kako zašećeriti život

Piše Ante Šunjić
28. travnja 2023. - 12:42

Pločanska Udruga osoba oboljelih od šećerne bolesti “Slatki” slavi vrijedan jubilej, 23 godine djelovanja, koje su prošle u samozatajnom, ali kontinuiranom radu. Osnivačka skupština Udruge održana 15. travnja 2000. godine. Prva predsjednica “Slatkih” bila je danas pokojna Mirjana Putica, koja je tu dužnost obnašala sve do svoga preranog odlaska 2007. Udrugu danas vodi Matilda Viskić, koja je predsjednica “Slatkih” od 2007. s izuzetkom jednog mandata koji je 2012.-2013. obnašao Tonći Krilić.

image

23. godina udruge ‘Slatki‘

Ante Šunjić/

Potrebu za osnivanjem ovakve Udruge u Pločama prepoznala je Mirjana Putica, oboljela od dijabetesa tipa 1 još kao maturantica. Željela je na taj način razbiti tabue oko te bolesti, koju zovu tihi ubojica, jer je mnogi taje. Premda nitko ne može precizirati točan broj, pretpostavlja se da danas u Pločama ima nekoliko stotina oboljelih od dijabetesa tipa 2, koji predstavlja blaži oblik i može ga se držati pod kontrolom tabletama, tjelovježbom, pravilnom prehranom i reguliranjem šećera u krvi.

“Slatki” danas imaju svoje vjerno članstvo. Brojne su aktivnosti kojima pokušavaju educirati svoje sugrađane i na razne načine im pomoći. Tako se, donedavno svakog petka a sada dva puta mjesečno, u jutarnjim satima od 7 do 9, u prostorijama Udruge u Rogotinskoj 5, organizira mjerenje šećera, tlaka, BMI i oksinometrije. Svaka tri mjeseca iz Splita im dolazi dijabetolog, koji je na raspolaganju članovima Udruge.

image

23. godina udruge ‘Slatki‘

Ante Šunjić/

Također, po naseljima na gradskome području “Slatki” organiziraju preventivne akcije, a povodom Svjetskoga dana dijabetesa, koji se obilježava 14. studenoga, u Pločama organiziraju mjerenje šećera, gdje osobe s povišenim vrijednostima iznad 8 mml upućuju liječniku. Svake godine u svibnju sudjeluju u akciji “Šetnjom do zdravlja”, koju organizira Hrvatski savez dijabetičkih udruga, a na kraju akcije organiziraju mjerenje šećera.

Osim toga, članovi Udruge redoviti su sudionici na koordinaciji Udruga dijabetičara Dalmacije, koja se održava dva puta godišnje, uvijek u drugome gradu od Dubrovnika do Zadra. Te se prigode koriste za dodatna educiranja, slušanje stručnih predavanja, ali i za druženje i međusobno upoznavanje s članovima drugih dalmatinskih udruga.

Udruga “Slatki” je neprofitna i dobrim dijelom živi od svojih članova koji su većim dijelom starije životne dobi. Novčanim donacijama pomažu im ljudi dobre volje, Grad Ploče i ponekad Dubrovačko – neretvanska županija.

image

23. godina udruge ‘Slatki‘

Ante Šunjić/

“Zahvaljujemo svima koji su nas do sada podržavali u našem radu. Svaka pomoć, bilo financijska, bilo stručna npr. u vidu pomoći pri pisanju programa za razne natječaje, prijeko nam je potrebna. Želimo educirati naše sugrađane, što više im približiti dijabetes kao bolest koju u medicini nazivaju tihi ubojica, te raditi na prevenciji i promjeni loših životnih navika, koje mogu rezultirati bolešću”, rekla je Matilda Viskić, podsjetivši na pet osnovnih postulata kojih se moraju pridržavati oboljeli: samokontrola (redovito mjerenje i regulacija šećera), tjelovježba (kretanje, šetnja), redovito uzimanje terapije, prehrana (3 do 5 obroka dnevno) i posjet dijabetologu. Ukazala je i na simptome bolesti kao što su učestalo mokrenje, česta žeđ ili rane koje ne zacjeljuju.

image

23. godina udruge ‘Slatki‘

Ante Šunjić/

Prevencijom do zdravlja

Udruga sudjeluje u raznim projektima, a “Prevencijom do zdravlja” se nastavlja i ove godine.

“Cilj nam je građanima približiti naš rad, pokušati preventivnim mjerenjem vitalnih parametara ukazati na opasnost od dijabetesa ali i drugih kroničnih bolesti. Organiziramo izlete, druženje članova pa smo tako prošle godine proveli divno vrijeme u obilasku Pelješkog mosta, Stona. Važan dio smo lokalne zajednice, pa su uz našu pomoć nabavljena dva CRP analizatora koji su predani na korištenje pedijatriji DZ Ploče i HMP Ploče.

Grad Ploče nosi projekt “Kvalitetnim odlukama do dobrog zdravlja” a “Slatki” su partneri u projektu. Projekt je vrijedan 49.500, 10 eura. Imamo i svoju službenu stranicu www.udrugaslatki.hr.”, rekla je Sanja Parmać, volonterka u Udruzi i istaknula kako im je rođendan podsjetnik da vrijeme prolazi te poručila: “Slatki smo, ali snažni i idemo veselo malim koracima u novu rođendansku godinu”.

06. svibanj 2024 13:00