StoryEditorOCM
Neretvaaglomeracija u pločama

Izvor zaduženjem želi izbjeći penale, HDZ kontra gradonačelnika Krstičevića i direktora Polića

Piše Silvia Rudinović
11. veljače 2024. - 22:13

Gradsko vijeće Grada Ploča danas je održalo sjednicu na kojoj je donesena odluka da se trgovačkom društvu Izvor da suglasnost za zaduživanje putem dugoročnog financijskog kredita kod Hrvatske poštanske banke, u iznosu od 2.350.000 eura radi sufinanciranja projekta Razvoja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče.

U obrazloženju gradske uprave stoji da je Izvor u siječnju primio obavijest Hrvatskih voda da projekt spada u kategoriju EU projekata čiji se završetak nastavlja financirati nacionalnim sredstvima. Zaprimljena je i obavijest da se u 2024. godini očekuje Vladina odluka o financiranju iz nacionalnih sredstava, nakon čega će se sklopiti ugovori o nastavku financiranja projekata. No, vodeći se iskustvom da je potrebno minimalno 30 dana do same isplate sredstava izvođačima radova i pružateljima usluga, i s obzirom da još uvijek nije poznato kada će Vlada RH donijeti odluku, a nisu plaćeni računi izvođača radova i pružatelja usluga za listopad, studeni i prosinac 2023., u gradskoj upravi su jedino rješenje vidjeli u zaduženju. 

"Jedini mogući način za plaćanje ovih računa od strane Izvor Ploče d.o.o. je podizanje kredita kojim bi se premostio vremenski jaz u financiranju te iz kojeg bi se platile dospjele situacije, čime bi se izbjegla nesaglediva šteta koja bi mogla nastati raskidom ugovora i napuštanjem gradilišta od strane izvođača, te mogućom ovrhom računa Izvor Ploče", stoji u obrazloženju odluke. Na ovu temu se priopćenjem za javnost, naslovljenim „‘Veliki manager‘ Polić ne smatra da je potrebno doći na sjednicu GV-a da objasni novi kredit", oglasio se pločanski HDZ.

"Kako drugačije nazvati direktora Izvora Ploče i gradonačelnika Grada Ploča nego Geppetto i Pinocchio, pogotovo kada znamo da se današnja sjednica GV održava nakon obaranja Guinnessova rekorda na temu Disneyjevih likova u Kominu. Na netom završenoj sjednici, spomenuta dvojica zajedno s vijećnicima iz vladajuće koalicije (SDP-MOST) su donijela odluku o novom zaduženju Izvora u iznosu od 2,35 milijuna eura, a Grad Ploče daje jamstvo za isti kredit. Ako današnjem zaduženju pridodamo i stara u iznosu od 1,56 milijuna eura (iz 2021. i 2023. godine), dolazimo do gotovo 4 milijuna eura ukupnog zaduženja Izvora. Ovim iznosom bi se trebali platiti zaostaci izvođačima za zadnja tri mjeseca prošle godine, a da je vodstvo Izvora imalo samo malo sposobnosti te da su se isti platili do 31.12. 2023., 70 posto iznosa bi sufinancirala EU. U prilog ozbiljnosti govori i situacija s izvođačima koji imaju mogućnost raskinuti ugovor nakon više od 90 dana neplaćanja dospjelih faktura.

Osim toga, Vlada RH je u međuvremenu, zbog kašnjenja radova na projektima aglomeracije u RH od 1.1. 2024. odlučila sufinancirati ostatak izgradnje aglomeracije u istom postotku kao i EU (70 posto), a danas se vladajući i direktor društva pozivaju na čekanje nacionalnih sredstava iako nisu bili sposobni povući sve novce iz EU fondova kao što su to napravili drugi gradovi", stoji, među ostalim, u priopćenju GO HDZ-a te se prigovara direktoru pločanskog Izvora, Miljenku Poliću što nije došao na sjednicu.

 

28. travanj 2024 08:08