StoryEditorOCM
NeretvaZovi čovika

Izbetonirali u moru rivu, pa sunčalište, pa napravili bazen: "Nemojte me u novine, već sam plaćao velike kazne"

Piše Morski.hr
31. kolovoza 2023. - 15:40

Blace. Maleno mjesto kod ušća Neretve. S desne strane grad i luka Ploče, a s lijeve, skrovite i zaštićene u uvali s četiri otočića Blace. Mjesto je to za koje je vjerojatno malo tko čuo, odnosno nije toliko turistički razvikano, no nažalost, kao i sva druga diljem obale, boluju od akutnog divljaštva prema moru, te pohlepi za turističkim eurom više. A sve nauštrb obale koju najčešće prisvajaju vlasnici parcela u prvom redu do mora, piše Morski.hr.

-  Dragi junaci iz Morski HR, obzirom da jedino vi nešto pokušavate riješiti vezano uz uzurpaciju pomorskog dobra, svakako bi bilo dobro da svratite u mjesto Blace, pored ušća Neretve. Tamo što ćete vidjeti će čak i Vas šokirati, a znam da ste se svega nagledali i naslušali - počinje priču čitatelj koji se i sam šokirao viđenim, pa nastavlja:

- Tamo možete naći zidove uz more kojima se ograđuju ‘‘privatne‘‘ plaže, betonske blokove u obliku ogromnih saksija za cvijeće koje služe kao barikade, betonizaciju nekoliko kilometara plaže. Ovo sve možete vidjeti ispred crkve i okolo crkve. A vidi se i na google kartama.

image

uzurpacija pomorskog dobra u Blacama kraj Ploča

Katastar, Uređena Zemlja/screenshot/

Zatim možete naći i BAZEN, da BAZEN na samoj plaži, metar i pol od mora. To se sve lijepo vidi i na google kartama. Šaljem u prilogu. Malo dalje tip je razbio morske stijene i nasuo kamenja duž 200 metara da betonira sebi plažu. I to šaljem u prilogu.I to se vidi na google kartama (isprid ovog malog Škoja).

Novi zidovi i nasipi u samom moru.

Ima toga još, ali neću da pišem svašta. U toj pripizdini nitko ne dolazi. Nema parkinga, a parking koji je dostupan je pod koncesijom i pod katancima je. Sve je divlje i zbrda zdola. Uglavnom ovo mjesto je bez premca što se tiče kaosa na Jadranu - poručuje čovjek koji iz razumljivih razloga moli za anonimnost.

Tragom ove priče, nazvali smo vlasnike objekta ispred kojeg je niknula izbetonirana i popločana riva i sunčalište, a onda odmah potom i bazen. Na satelitskim snimkama iz 2022. i početka 2023. godine od bazena se vidi tek njegova betonska obloga, a do ljeta je bio spreman za turiste.

"Kako vi dolazite do informacija?"

Radi se o apartmanu Ema, koji se nalazi u ulici Ponta Planika. Na Bookingu se oglašava kao apartman s privatnom plažom.

Predstavili smo se i krenuli u razgovor:

Možete li nam reći kako ste i jeste li dobili dozvolu za gradnju bazena i rive ispred kuće?

image

uzurpacija pomorskog dobra u Blacama kraj Ploča

čitatelj/

- Pa... aaa... a zašto me to pitate?

Zato jer me zanima, pošto imate bazen ispred kuće, sunčalište i brodicu privezanu uz mul.

- Da, da... Imam, imam da...

Imate dozvolu? Tko vam je dao dozvolu?  

- Ne razumijem... aa... Vi me zovete, odakle, iz Zagreba?  

Zovem vas, dakle iz portala Morski HR. Zanima nas nasipanje ispred kuće. Na temelju kakve dozvole ste izgradili bazen i rivu?

- A recite mi šta je cilj? Ma to je moj otac radio. A zašto me to pitate?

Pa pitam vas zato što je to ilegalno i to vi, pretpostavljam znate, jer je na pomorskom i općem dobru i to vi niste smjeli napraviti.

- Pa to znamo... to znamo...

Znate i svejedno ste to napravili i svejedno iznajmljujete taj prostor uz kuću?

- Pa dijelom da... da... uglavnom...

Znate li da to morate rušiti sada?

- Pa morat ću rušit, da... Bila je inspekcija i to moramo zatrpat, da.

Kad ćete to srušiti?  

- Pa, plan je da to srušimo na jesen sad. A vi ste?  - kazuje nam.

Morski HR, kazujem mu treći put i treći put se predstavljam imenom i prezimenom.  

- Pa nećete valjda ovo objavljivat?

image

uzurpacija pomorskog dobra u Blacama kraj Ploča

Booking/screenshot/

Pa planiramo objaviti da, zato vas i zovemo da čujemo i vašu stranu priče, ali i da poslužite kao primjer drugima koji imaju namjeru ići sličnim putem. Zašto biste vi bili privilegirani u odnosu na druge koji ne krše zakon ili na one koji krše a o kojima smo već pisali?

- Pa dobro... pa što hoćete reći, da ćete objaviti na portalu to? - Kazuje nam Željko Bartulović, koji se napokon na naše pitanje predstavio kao sin od vlasnika, iako je u katastru upravo osoba njegova imena i prezimena upisana kao vlasnik objekta ispred ovog bazena.

Naravno. Možete svakako reći nešto i u svoju obranu.

- Nego me zanima kako vi dolazite do informacija?

Postoji satelitska snimka, postoje ortografske i druge zračne snimke, postoji katastarska snimka, a sve vam je to objavljeno javno i svatko može pronaći i usporediti sa stvarnim stanjem. Vi ste, dakle, znajući da ne smijete nasipati pomorsko dobro, svejedno iskopali bazen, zalili betonom obalu, proširili rivu...

- A Jurica, ja bi vas zamolio da to ne objavite. Evo, ja ću to riješiti sad skoro pa da ne bude...

Čuo sam vas, ali ne mogu vam uslišiti molitve.

- Ne možete? A kako?

Pa lijepo, nismo ni drugima. Nema povlaštenih kad su ove teme u pitanju.

- Pa ne znam. Mislim, ne bi volio da to sad opet izlazi i da se oko toga raspreda, volio bi da to nekako završi, ionako plaćam velike kazne. Platio sam 4 tisuće eura kazne - kaže nam vlasnik koji nam je potvrdio da iznajmljuje tri apartmana u kući, te nas je još jednom zamolio da ne objavljujemo ovaj članak.

Za mjesec dana može platiti više od dvije kazne

Inače, uvidom u stranicu za iznajmljivanje Booking.com, cijena najma jednog apartmana za tjedan dana je oko 800 eura. To znači da za mjesec dana može dovoljno zaraditi da plati više od dvije ovakve kazne. Uvidom u katastar, jasno je da je mjesta za bazen bilo i na vlastitom terenu, ali kako to kod nas biva, ako prolazi drugima, ili "znaš čovika", svašta misliš da možeš ostvariti.

A ovo je samo jedan od mnogih. Sličan primjer je i kod njegovog susjeda koji ima apartman Antun, s izbetoniranim sunčalištem kojeg je zagradio žardinjerama, i sam oglasio da mu gosti imaju "privatnu plažu", kao i deseci drugih u ovom mjestu i deseci tisuća drugih diljem obale.

Što država može učiniti da ovo spriječi? Pa, početi primjenjivati novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama. Što građani mogu učiniti? Pa, prijavljivati svaki pojedinačni ovakav slučaj, a u ovom konkretnom, možete se doći kupati u ovom bazenu koji službeno - ne postoji, piše Morski.hr.

01. svibanj 2024 18:04