StoryEditorOCM
NeretvaGradonačelnik Opuzena o aktualnim temama

Ivan Mataga: Gradsko vijeće oteže s natječajem za zakup zemljišta, vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a nažalost građani će ispaštati

Piše Anđelka Kelava
17. listopada 2024. - 17:18

Sezona je mandarina, kakva je situacija u Opuzenu, jeste li zadovoljni? ovogodišnjim urodom i postignutom cijenom?

Ove godine imamo odličnu kvalitetu mandarine, raniju zriobu gdje smo imali već prije 9. rujna da su tri rane sorte -Zorica rana, Ichumare i Iwasaki zadovoljile omjerom šećera i kiseline na svim analizama po lokalitetima, a berba je službeno počela nikad ranije, 16. rujna. Urod je znatno manji nego prošle godine, procjena je između 30 i 35 tisuća tona na stablima pa je s tim i s obzirom na odličnu kvalitetu, početna otkupna cijena veća nego lani. Otkupna cijena je od početka berbe 0,7 eura za prvu klasu, 0,3 eura za drugu klasu, zadržala se do današnjeg dana, što je zadovoljavajuće za proizvođače. Ovim putem bih pohvalio otkupljivače što su se izborili na tržištu i zadržali otkupnu cijenu istu od početka prema proizvođačima od početnog našeg apela prema njima.

Što je s državnim poljoprivrednim zemljištem u Opuzenu?

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH na području grada Opuzena je spremno od proljeća,odnosno od travnja za raspisivanje javnog natječaja za zakup u ukupnoj površini od 818,88 hektara za koje imamo suglasnost od Ministarstva poljoprivrede. Međutim, Gradsko vijeće Grada Opuzena još nije donijelo Odluku na sjednici gradskog vijeća za raspisivanje istog natječaja od 9. travnja. Trenutnim posjednicima je istekao Ugovor o privremenom korištenju na ljeto ove godine, većinski u petom i šestom mjesecu, te trenutno se nalaze u mirnom posjedu na temelju isteklog Ugovora. Ukupno je izdano preko 450 Potvrda o mirnom posjedu od strane Grada. Prednost bodovno na natječaju imaju dosadašnji posjednici te lokalno/domicilno stanovništvo po trenutnom Zakonu, po kojem se pripremao trenutni natječaj jer je tako zaštitio više dosadašnjeg posjednika na temelju isteklog Ugovora od prošlog Zakona. Gradsko vijeće Grada Opuzena oteže s natječajem iz nekonkretnih razloga, te vrijeme će pokazati tko je bio u pravu, a nažalost građani Opuzena će zbog toga ispaštati.

Kakvo je stanje gradske blagajne?

Stanje gradske blagajne je likvidno, iako situacija je otežana zbog kratkoročnog kredita u koji smo ušli ovo ljeto zbog premošćivanja financijskog jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza, odnosno zbog otezanja Gradskog vijeća s prodajom čestica u poduzetničkoj zoni-faza II i poduzetničkoj zoni 2. Tim sredstvima od prodaje je planirano bilo Planom proračuna za 2024.g. financirati dospjele obveze, koje su nastale na kapitalnim projektima aglomeracije i uređenja obale, koje su van okvira redovnih prihoda proračuna Grada Opuzena,a nužni su bili za uspješan i kvalitetan završetak projekata aglomeracije i uređenja obale u cijelosti, odnosno ishođenje u konačnici uporabne dozvole.

Koji su projekti u tijeku, a koji se planiraju na području Opuzena?

Trenutno je glavni fokus na pripremi kapitalnih projekata za prijavu na natječaje vezano za Program konkurentnost i koheziju 2021.-2027. S nekim projektima već nismo imali sreće na EU natječajima (NPOO) prošle godine, a vezano je bilo za sportsku i društvenu infrastrukturu, te sad ponovno pripremamo iste projekte za najavljene slične natječaje krajem godine. To je projekt dio sportsko-rekreacijske zone, odnosno sportska građevina, površine zahvata tlocrtne površine 480m2, odnosno bruto površine za cijelu građevinu 960m2 (prizemlje+kat) s pripadajućim popratnim sadržajem. Sljedeći natječaj nama prigodan za ponovnu prijavu tog projekta je “Razvoj turističke infrastrukture i proizvoda zdravstvenog i aktivnog turizma” iz Programa konkurentnosti i kohezije 2021.-2027. po indikativnom planu krajem godine, odnosno od 30. prosinca 2024.-28. veljače 2025., ukupne alokacije 40.000.000,00 EUR. Projekt sanacije pomoćnog igrališta u ukupnom zahvatu od 6400m2 smo prijavili na Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2025. godini raspisan od Ministarstva sporta i turizma od 15.ožujka 2024.godine. Ukupna vrijednost projekta je 399.226,50 EUR, a iznos sufinanciranja je 80 posto od ukupne vrijednosti projekta, odnosno maksimalnih 300.000,00 EUR za nogometno igralište prirodna trava/veliko. Od ostale sportske infrastrukture, u pripremi je izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu Sportske dvorane Opuzen te postupak energetskog certificiranja, te je u planu prijaviti projekt na jedan od poziva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Prijavu projekta bi vodila DUNEA. Što se tiče društvene infrastrukture, po dosadašnjim javnim pozivima u novom programskom razdoblju za EU fondove vezano za društvenu infrastrukturu, odnosno za “Osiguravanje infrastrukturnih uvjeta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja” (Referentni broj: PK.6.1.01)” raspisanog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno konkretno u našem slučaju za izgradnju novog Dječjeg vrtića, nismo bili prihvatljivi prijavitelji u tom kontekstu. Razlog tome je broj trenutno upisane djece u dječjem vrtiću (128) u odnosu na naše potrebe, odnosno broju živorođene djece (136). Po tom kriteriju imali bi potrebu za dogradnju trenutnog prostora za osmero djece, a nismo u vlastitom prostoru. Nakon raspisanog prvog poziva prošle godine, naša JLS i JLS-ovi sa sličnim problemima slali su dopis državnom tajniku, a sukladno njegovom odgovoru uvjeti na drugom pozivu ostali su isti. Nakon raspisanog drugog poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odlučeno je da se dalje pripremi glavni projekt u skladu s planiranim pozivom “73.13. Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima” za raspisivanje od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koji bi po indikativnom planu trebao biti raspisan krajem godine.

image
Cropix

 

A kako je s vodno-komunalnom infrastrukturom?

Nakon završetka projekta aglomeracije u ulicama Zrinsko-frankopanska, bana J.Jelačića i Strimen, gdje je položeno preko 4,5 kilometra nove kanalizacijske i vodoopskrbne mreže te oko 6 kilometara novog asfalta u prosječnoj širini od 6 mmetara, osim u tim ulicama i u ulici Prantrnovo, u pripremi je i novi projekt aglomeracije, za kojeg smo već ishodili lokacijsku dozvolu, kojim bi se obuhvatilo cijelo područje grada Opuzena. Područje zahvata bi obuhvaćalo Poduzetničku zonu “Tvornica”, ulica Prašnica,dio Zagrebačke ulice, dio ulice Barake uz kolektor br.9,dio ulice Zrinsko-Frankopanska (od zgrade DNŽ do kuće Salacan), Crepina od ustave desnom obalom te lijeva obala od vodotoka Crepina, Tisno. Samo izmjena nove vodoopskrbne mreže: Prantrnovo (od mosta “Gradina” do mosta ispod državne ceste D9 dionice), Ulica žrtava Domovinskog rata, Ulica Stjepana Radića, Smokovo, Mandarinska.Ukupno je predviđeno nove kanalizacijske mreže u dužini od 5638.76 m, te nove vodoopskrbne mreže u dužini od 5343.16 m.Većinski investitor izrade projektne dokumentacije Hrvatske vode (80 posto), manjim dijelom Grad Opuzen i Općina Slivno (20%).Također u izradi je projektna dokumentacija dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i rekonstrukcije ispusta pročišćenih otpadnih voda aglomeracije Opuzen-faza II (kapaciteta za područje grada Opuzena, općine Slivno-Vlaka i Podgradina), u tijeku ishođenje lokacijske dozvole s kojom bi išli na prijavu na EU natječaj. Što se tiče dosadašnjih projekta iz nacionalnih poziva u protekle tri godine koje smo prošli, većina se odnosila na vodno-komunalnu i prometnu infrastrukturu, od kojih ću spomenuti najznačnije poput: Izgradnja parkinga u Ul.Stanka Parmaća, rekonstrukcija nogostupa i oborinske odvodnje u Zagrebačkoj ulici-faza I te rekonstrukcija nerazvrstane ceste Posrednica koje su sufinancirane sredstvima od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova u sveukupnom iznosu od 134.323,00 EUR, izgradnja javne rasvjete u Jasenskoj te sanacija kolničke konstrukcije Prantrnovo koje su sufinancirane sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u sveukupnom iznosu od 51.400,00 EUR, izgradnja dječjeg igrališta u gradskom parku, sufinancirano sredstvima LAG Neretva 202.173,75 kn, dalje gradnja kanalizacijske mreže u Ul. S.S. ranjčevića, Barake dio, Jadranska ulica, Podvornica, rekonstrukcija oborinske odvodnje u Ul. Vukovarska, A.Starčevića-selo, Zadarska, Ul. I.Gundulića. U planu je napraviti još u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana 2.bojne 116.brigade HV-a Opuzen-Slivno i Općinom Slivno Spomen-obilježje žrtvama stradalima u domovinskom ratu s područja grada Opuzena i općine Slivno do 30.11.2024.g. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva branitelja u iznosu od 20.000,00 EUR. Od ostale komunalne infrastrukture čekamo rezultate još za projekt PRŠI, odnosno”Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Neretve”.

image

Ivan Mataga, gradonačelnik Grada Opuzena

Vaši kritičari vam prigovaraju netransparentnost prilikom zapošljavanja u gradskoj upravi?

Pretpostavljam da se pitanje odnosi na javni natječaj za imenovanje pročelnika ili pročelnice jedinstvenog upravnog odjela Grada Opuzena. Kao i dosadašnji natječaji, kojih je bio nemali broj u mom mandatu, mogao se prijaviti tko je god htio. Na ovaj natječaj javila su se dva kandidata, te istina je da jedan od kandidata moja djevojka. Natječaj propisuje uvjete i selekcijski postupak koje moraju proći kandidati. U slučaju prolaska selekcijskog postupka koji uključuje pisano testiranje i intervju, Povjerenstvo za provedbu natječaja dostavlja meni Zapisnik o provedbi selekcijskog postupka na temelju kojeg ja donosim Rješenje o imenovanju. U slučaju potencijalnog sukoba interesa, prethodno je potrebno zatražiti mišljenje Povjerenstva za sukob interesa. U slučaju da postoje neke nedoumice oko prijema u službu, odnosno u ovom slučaju imenovanja, šalje se na prethodno mišljenje nadležnom Ministarstvu. Kao i svaki dosadašnji natječaj, tako i ovaj koji je proveden, ima svoju proceduru i transparentno budu obaviješteni svi kandidati o istom. Što se tiče objava natječaja u mom mandatu, nikad transparentnije nisu objavljivani natječaji, i nikad ih više nije bilo u gradu i svim trgovačkim društvima i ustanovama upravo zbog istog, gdje je imao svatko priliku se zaposliti pod jednakim uvjetima, imao stranačku iskaznicu ili ne. To mogu potvrditi svi koji su sudjelovali na javnim natječajima i koji su na temelju istog bili primljeni.

Pohvalio bih otkupljivače
što su se izborili
na tržištu i
zadržali otkupnu cijenu istu od početka prema proizvođačima
od početnog
našeg apela
prema njima

17. listopad 2024 17:18