StoryEditorOCM
NeretvaStanovnici odahnuli

Ipak se nastavlja gradnja nasipa za obranu od poplava sa hercegovačke strane granice

Piše Stanislav Soldo
18. listopada 2023. - 08:00

Ponovno su došli strojevi i teška mehanizacija na trasu neizgrađenog dijela obrambenog nasipa od poplava od Duvrata u Republici Hrvatskoj, do brda u Gabeli, odnosno Gabela Polju, objavila je mjesna zajednica Gabela Polje na svom facebok profilu. Tako se nakon višemjeesčne stanke nastavljaju radovi na ovom važnom infratsrukturnom projektu za stanovnike sa obdavije srane granice.

Završavajući prvu etapu nasipa, usput se pristupilo saniranju nekih sitnih anomalija za koje se mislilo da će proći neprimjećeno. Međutim, dogovorom i nadzorom se tih par sitnih detalja saniralo te se nastavilo raditi punim kapacitetima. Naime, kad se kroz desetak dana spoji nasip sa već izgrađenim na Glibuši, Gabela Polje, a samom tim i stanovnici te poljoprivredna dobra, ostala bi bez odtoka vode prema blatu pa onda Norinom prema Neretvi, tako da bi nivo voda u nebranjenom području(blatu) mogao biti niži već u branjenom dijelu. Iskomunicirali smo i preporučili nadležnima da ozbiljno shvate ovaj, vjerujem nenamjerni, propust te da u dogovoru sa Mjesnom zajednicom i stanovnicima pronađemo najoptimalnije rješenje tog problema, stoji na službenoj facebook stranici MZ Gabela Polje.

Zaključno, poslije ovog dijela radova objekt će se ostaviti godinu dana da se tlo zbije i stabilizira te će se nakon toga pristupiti završetku radova, nasipanjem zemlje, kopanje drenažnih kanala i instaliranje vodenih crpki koje će prebacivati viškove vode preko nasipa prema blatu.Na ovih 1900 metara je do sada utrošeno oko 60 000 kubika neretvanskog šljunka.

Radove na izgradnji obrambenog nasipa u Gabela polju – Grad Čapljina, u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava Grada Metkovića izvodi tvrtka Roading d.o.o. Gračanica, a usluge stručnog nadzora vrši tvrtka Bumat d.o.o. Trebižat. Ukupna vrijednost ugovora za izvođenje radova iznosi 4,53 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno oko 2,32 milijuna EUR-a, a usluge stručnog nadzora 0,094 milijuna KM-a odnosno oko 0,049 milijuna EUR-a. Nositelj prava i obveza za realizaciju projekta te buduće upravljanje i održavanje istog je Grad Čapljina. Hrvatske vode financiraju navedeni projekt u iznosima definiranim godišnjim Planovima upravljanja vodama-doznajemo u Hrvatskim vodama, vodnogospodarskom odjelu za slivove južnog Jadrana u Splitu.

Podsjetimo, ugovor za projekt izgradnje obrambenog nasipa na području Gabela Polja u sklopu prekograničnog projekta obrane od poplava grada Metkovića nedavno su potpisali gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Projekt obuhvaća izgradnju obrambenog nasipa, ustave Glibuša, ustave Strimen, crpne stanice Glibuša, preljevne građevine s uređajem za kontrolirano upuštanje voda u branjeno područje i ostalih hidrotehničkih objekata koje štite branjeno područje od poplava. Jedinstveni obrambeni zaštitni sustav čine dva podsustava. Prvi podsustav obuhvaća naselje Jerkovac i Glibušu na području grada Metkovića u Republici Hrvatskoj, a drugi dio podsustava obuhvaća naselje Gabela Polje na području grada Čapljine. Cilj projekta je stavljanje u funkciju oba podsustava kao jedan učinkovit sustav obrane od poplava, koji će braniti kuće i gospodarske objekte sa obadvije strane granice. 

02. svibanj 2024 08:14