StoryEditorOCM
NeretvaTEŠKA NESREĆA AKTUALIZIRALA PROBLEM

Hoće li Hrvatske ceste sada riješiti problem na izlazu iz Rogotina?

Piše dv
30. listopada 2023. - 21:12

Jučerašnja teška nesreća na izlazu iz Rogotina na Jadransku magistralu u kojoj je 35-godišnjakina sa ozbiljnim ozljedama završila u splitskoj bolnici ponovno je aktualizirala problem preglednosti na tome dijelu Magistrale zbog čega se već duže vrijeme apelira na Hrvatske ceste da na mostu preko Crne rijeke riješe problem ograde koja smanjuje vidljivost i umnogome otežava prometovanje. Na postavljeno ogledalo ne može se uvijek računati jer se zamagli uslijed velike količine vlage u zraku.

Prije desetak godina sanirana je lijeva obala Crne rijeke u dužini od 220 metara, kojoj je, zbog dugogodišnjeg erozivnog djelovanja vodenih struja prijetilo urušavanje. Taj kapitalni projekt, vrijedan oko milijun eura, financirali su Grad Ploče, Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste. U sklopu projekta saniran je i priključak lokalne ceste uz Crnu rijeku na Jadransku magistralu, odnosno ulaz u Rogotin.

No, bez rješavanja problema ograde na mostu preko Crne rijeke ni kapitalni projekt sanacije obale Crne rijeke ne može dobiti puni značaj. Hrvatske ceste su u rujnu 2017. godine započele radnje pregleda mosta. Do kraja te godine ispitani su dijelovi mosta, uzeti uzorci za analizu, kako bi se procijenila mogućnost proširenja pješačke staze i pomicanja ograde na mostu, koja zaklanja vidik i onemogućava dovoljnu preglednost vozačima.

Hrvatske ceste raspisale su natječaj kako bi se odabrala specijalizirana tvrtka za taj posao na mostu, napravljenom kad i Magistrala i puštenom u promet 1966. godine, na kojem do danas nisu obavljeni ozbiljniji popravci.

Tvrtka Tehnodelta iz Opuzena izradila je idejno rješenje i tehničku dokumentaciju za izradu čeličnih nosača s podestom i novom ogradom, u cilju proširenja pješačke staze za 1,2 metara i pomjeranja ograde. Čelični nosači bi se vijčanim spojevima spajali na I profil postojeće konstrukcije, a izmicanjem ograde osigurala bi se bolja vidljivost. Taj projekt nikada nije zaživio.

U međuvremenu se raspravljalo o drugim rješenjima od kojih niti jedno nije prihvaćeno. Grad Ploče je prije sedam mjeseci Hrvatskim cestama poslao novi prijedlog, ali odgovor nikada nije dobio. Je li jučerašnja nesreća dovoljno upozorenje da se ovaj problem konačno riješi?

06. svibanj 2024 12:05