StoryEditorOCM
NeretvaKad će heliodrom ?

Helikopteri koji prevoze teške bolesnike slijeću na nogometna igrališta, traži se nova sigurna lokacija, ali...

Piše Stanislav Soldo
4. veljače 2024. - 08:05

Hitna helikopterska služba godinama uspješno djeluje u Metkoviću i dolini Neretve. Životno ugroženi pacijenti se do bolnice u Dubrovniku prevezu za desetak minuta čime je mnogim spašen život ili su im blaže posljedice bolesti primjerice kod moždanog udara. Cjelogodišnja hitna helikopterska medicinska služba na području Dubrovačko-neretvanske županije uspostavljena je s ciljem osiguravanja ravnomjerne dostupnosti zdravstvene skrbi svim stanovnicima te poštivanja pravila zbrinjavanja pacijenata unutar takozvanog zlatnog sata. Hitnu helikoptersku medicinsku službu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji financiraju Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je ustupilo helikopter s posadom, Ministarstvo zdravstva, koje je osiguralo zdravstveno osoblje, te Dubrovačko-neretvanska županija.

Premda je ovaj projekt uspješan sa medicinskog stajališta u dolini Neretve, poglavito gradu Metkoviću postoji problem slijetanja helikoptera, koji još uvijek nije riješen. Svako malo helikopter mijenja svoju sletno-uzletnu stazu. Najprije se helikopter spuštao na pomoćno igralište NK Neretva. To je bila i najpovoljnija lokacija. Najmanje je smetala sigurnosti helikoptera, koju u pravilu osiguravaju policija i vatrogasci. Nakon što je igralište obnovljeno i postavljen umjetni travnjak helikopter više nije mogao slijetati. Pronađena je nova zamjenska lokacija na predjelu Bočina kod Šumarije.

Međutim, to nije odgovaralo ljudima koji su živjeli u obližnjim kućama. Helikopter je dizao veliku buku i prašinu, vrtlozi zraka su rušili sve pred sobom uništavali zasađeno povrće u vrtovima. "Priručni" heliodrom je zatim izmješten na nogometno igralište ONK Metkovića na desnoj strani grada. Ta lokacija i nije toliko loša kada je igralište prazno, ali problem je kada je potrebna hitna helikopterska intervencija za vrijeme igranja nogometne utakmice ili treninga. Nekoliko puta se dogodila da je utakmica prekinuta, dok je helikopter sletio i ukrcao pacijenta. Sve to govori da se žurno treba iznaći trajna lokacija za heliodrom na koji će sigurno moći sletjeti helikopteri hitnog medicinskog prijevoza.

image

Traži se najpogodnija lokacija za heliodrom

Jakov Prkic/Cropix

- Kada je u pitanju izgradnja heliodroma, najveći problem je lokacija. Svakodnevno sam u kontaktu s predstavnicima helikopterske službe. Lokacija koju smo mi predložili, njima nažalost ne odgovara iz opravdanih razloga. Jutros smo im dostavili i novu lokaciju te iščekujemo odgovor. Heliodrom je zaista gorući problem jer je zdravlje sugrađana najvažnije. Stoga želim istaknuti kako su u proračunu Grada Metkovića osigurana sredstva za izgradnju heliodroma. Mi ne želimo napraviti privremeni heliodrom, već onaj koji će ostati trajno i budućim generacijama te sa svim važećim standardima, kazao je gradonačelnik Milan.

Kako doznajemo, riječ je o lokalitetu na predjelu Vrbovci za koju stručne službe zadužene za sigurnost zračnog prometa trebaju dati svoju suglasnot.

26. travanj 2024 17:52