StoryEditorOCM
NeretvaDan D za Kominjane

Gradsko vijeće Ploča večeras odlučuje o zakupu državne zemlje. Tko će obrađivati parcele na Ušću ?

Piše Stanislav Soldo
21. kolovoza 2023. - 08:28

Podjela državne zemlje odnosno davanje na višegodišnji zakup parcela na području k.o. Komin ponovno će se naći na večerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Ploča. Ova vruća točka već je jednom skinuta sa dnevnog reda pod pritiskom javnosti i trenutačnih posjednika koji polažu pravo na obradu zemlje na kojoj su zasadili trajne nasade ili sezonske kulture poput lubenica.

Brojna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Komina ostaje bez državne zemlje koju su godinama obrađivali. Grad Ploče je pokrenuo postupak zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, međutim dosadašnji korisnici tih parcela na natječaju nisu prošli i kako sada stvari stoje zemljište će dobiti neki drugu ljudi i OPG-ovi. Kako bi upozorili na ovaj problem formirali su udrugu poljoprivrednika "Modrič" Komin koja broji dvjestotinjak članova i koji se protive programu raspolaganja državnim zemljištem.

image
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Problem je politički i gospodarski. Prema dnevnom redu najavljena je i zamjena vijećnika a sve kako bi predloženi program dobio sigurnu većinu u Gradskom vijeću i prošao. Vijećnik Mosta, Boro Šuman podnio je ostavku na mjesto gradskog vijećnika i zamijeniti će ga Ante Šendo također iz Mosta.

izglasavanje Prijedloga Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju za zakup na Gradskom vijeću predstavljalo bi korak unazad u rješavanju državnog zemljišta na području Grada Ploča – k.o. Komin. Naravno prijedlog Odluke ništa ne prejudicira,

tek pokazuje samovolju Gradonačelnika Miše Krstičevića, pojedinih struktura gradske vlasti, te partikularnih interesa kojima su okruženi. Udruga poljoprivrednika "Modrič"- KOMIN će i dalje ustrajati na kvalitetnom rješavanju državnog poljoprivrednog zemljišta u suradnji sa ostalim institucijama nadležnima za naveden tematiku (Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo

poljoprivrede, Državno odvjetništvo RH…). Koristiti ćemo i ostala legitimna sredstva koja su nam na raspolaganju sve u cilju zaštite većine poljoprivrednika koji su trenutno u posjedu predmetnog zemljišta, te unapređenju naše lijepe doline Neretve. To je zemlja dide mog i oca mog….ja ostajem na njoj… poručuju iz Udruge poljoprivrednika ‘‘Modrič‘‘ - Komin.

image
Foto: Vojko Basic/HANZA MEDIA
29. travanj 2024 14:10