StoryEditorOCM
NeretvaNa području Grada Ploča

Gradsko vijeće donijelo Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta

Piše Ante Šunjić
29. prosinca 2021. - 09:14
Gradsko vijeće donijelo Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljištaAnte Šunjić

Gradsko vijeće Grada Ploča donijelo je Odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča. Riječ je o katastarskim općinama Komin i Opuzen I, gdje je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, to zemljište predviđeno za zakup na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Maksimalna površina za zakup iznosi deset hektara.

Gradski pročelnik Službe za opće poslove Danijel Štula objasnio je proceduru vezanu uz zakup zemljišta, ulogu pločanskoga Gradskog vijeća, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede i DORH-a, izvijestio je javnost da se radi o površini nešto većoj od 400 hektara, te izrazio nadu da će se na natječaj javiti veći broj građana.

Krešimir Šunjić, vijećnik HDZ, smatra da je Odluka korak u pravom smjeru s obzirom na pravnu sigurnost i poboljšanje uvjeta za poljoprivredne proizvođače kojima će se otvoriti mogućnost korištenja EU fondova. S druge strane, mišljenja je da se što prije treba raspisati natječaj za zemljište na području k.o. Plina i k.o. Pasičina, da je maksimalna površina koja se daje u zakup trebala biti manja, a vezano za to istaknuo je kako se, s obzirom na rok zakupa, omogućuje da nekoliko desetaka ljudi dobije na raspolaganje cjelokupno zemljište u idućih 50 godina.

Boro Šuman (MOST), rekao je da se radi o žurnom procesu s obzirom na novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji ne ide u prilog stanovništvu s područja Ploča, jer će se njime poništiti mala prednost domicilnog stanovništva. Za njega, kao profesionalca, kojemu će ovo biti četvrto prijavljivanje na natječaj, nema dileme oko maksimalnog broja hektara koji se daje u zakup, jer je „najveći problem hrvatske poljoprivrede rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta“. Podsjetio je da zbog dosadašnjeg stanja, ovdašnjim poljoprivrednicima nisu bili dostupno novci iz EU fondova.

Rasprava je jedno vrijeme poprimila žešće tonove, jer su se vladajući i oporba prepirali tko štiti interese malog čovjeka, a tko krupnog kapitala, tko je kupovao glasove na poljoprivrednom zemljištu, tko su uzurpatori, zašto nisu reagirale nadležne institucije itd.

Zdenku Mateljka (HSS) zanimalo je zašto nije raspisan natječaj za zemljište na području k.o. Pline i k.o. Pasičine i hoće li se, prilikom raspisivanja natječaja za te katastarske općine primjenjivati isti uvjeti. Gradonačelnik Ploča Mišo Krastičević (SDP) odgovorio mu je da su u pitanju formalni razlozi te da se tijekom siječnja iduće godine može očekivati sjednica Gradskog vijeća s tom točkom dnevnog reda. Vijećnici SDP-a i MOST-a, njih osmero, glasovalo su za Odluku, dok je troje oporbenih vijećnika (HDZ i HSS) bilo suzdržano.

Gradsko vijeće donijelo je Odluku o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta, kojeg čine: Danijel Štula, predstavnik pravne struke, (predsjednik), Goran Ižotić, predstavnik agronomske struke, Marin Marušić, predstavnik geodetske struke, Klaudija Kostiv Žderić i Dajana Radić, predstavnice Gradskog vijeća.

05. svibanj 2024 17:21