StoryEditorOCM
NeretvaDan Grada Ploča

Gradonačelnik i saborski zastupnik Mišo Krstičević pohvalio se besplatnim vrtićima, sportom bez utjecaja politike... a onda sve zaintrigirao izjavom

Piše Ante Šunjić
26. svibnja 2024. - 13:44

Svetom misom koju je u pločanskoj crkvi predvodio rektor centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Vedran Torić završena je ovogodišnja proslava Dana Grada koja se obilježava na blagdan zaštitnice Ploča Kraljice neba i zemlje. Proteklih dana organiziran je niz događanja s velikim brojem sudionika, a središnji događaj bila je svečana sjednica u Domu kulture kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na gradskom groblju Laniština i kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskome ratu. Molitvu je predvodio pločanski župnik don Ante Bitunjac koji je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti žrtvu mladića koji su, u najtežim trenucima, na svojim leđima „nosili“ tada mala, nejaku i ranjenu Hrvatsku.

image
Ante Šunjić/

„Jučer uoči svečane sjednice, kolega mi je napomenuo da je to 2548. dan otkad ste nam vi, naši sugrađani, susjedi, prijatelji, dali povjerenje da vodimo Grad Ploče. Ovo je možda i zadnji put da se iz pozicije gradonačelnika obraćam ovom prigodom i govorim o stanju grada. Ove godine bih, lišen tenzije predizborne kampanje, htio naglasiti par stvari. Ivan Marević, Damir Živković, Danijel Štula, Ivana Šalinović Radaljac, Ivanka Pažin. To su ljudi koji vode administraciju našeg grada i sa svojim kolegama čine Ploče ljepšim mjestom za život. Posebno sam dužan zahvaliti se Ivanu, mom zamjeniku i prijatelju. Moja odluka da volonterski vodim grad i istovremeno operiram u Splitu je koštala moja leđa, moj auto, moju obitelj, ali na poseban način Ivana, njegova leđa, njegovo auto i njegovu obitelj. Stalna koordinacija, popodneva, večeri, vikendi...sve je dao kako bi stvari funkcionirale onako kako smo i zamislili. Jasno je svima da bez njega baš ništa od toga što smo napravili ne bi bilo moguće“, rekao je Krstičević, i istaknuo kako se u Pločama u posljednjih 2549 dana dogodilo puno promjena.

image
Ante Šunjić/

„Sljedeći primjer je da je većina odgajateljica u vrtićima imala ugovore na određeno, na 2 mjeseca koji su se produžavali. Osobe koje imaju odgovornost čuvati, odgajati i obrazovati naše najveće blago pretvorilo se u prekarne radnike bez sigurnosti i kreditne sposobnosti. Ne mislim da danas itko od navedenih ima ne znam kakve velike novce, ali smo uređivanjem radnih odnosa, ugovorima na neodređeno i višim plaćama vratili dostojanstvo tim ljudima. Uz odnos prema zaposlenicima u javnom sektoru izdvojio bih naš odnos prema predškolskom odgoju. Ove godine baš puno govorimo o vrtićima. U privatnim krugovima me zezaju da je to jer sam nedavno postao otac, no vjerujte mi da promjena koja se dogodila u predškolskom odgoju nije nastala kao leptir iz gusjenice, to je rezultat rada svih 2549 dana.

Imali smo zapuštene vrtiće i značajan broj neupisane djece. Naježim se kad se sjetim poziva roditelja koji su bili prisiljeni zvati i moliti vezu za upisivanje u vrtić jer ako ne upišu dijete neće moći oboje raditi, a ako oboje ne rade ne mogu preživjeti. Svjesni toga da djeca nisu rođena da bi mi bili sretni, nego da se naša radost treba sastojati u tome da je njima dobro, odredili smo jasno prioritete. Danas upisujemo svu djecu i to godinu mlađu nego su bila upisivana tada. Djeca imaju nove, ljepše i opremljenije vrtiće, više odgajateljica i ono što malo tko u Hrvatskoj ima - vrtić je za sve besplatan“, istaknuo je gradonačelnik Ploča i naglasio ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao i novi model financiranja sporta, bez političkog utjecaja.

image

Obilježavanje Dana Grada Ploče

Ante Šunjić/

Mišo Krstičević podsjetio je na realizirane projekte u gradu i okolici koji su unaprijedili kvalitetu života i pohvalio Pločane kao gostoprimljive i tolerantne ljude.

„Nakon što smo još lani sanirali odlagalište i privodimo povijesni projekt odvodnje kraju, naš grad je čišći, uredniji, zeleniji, na dobrom putu da postane kakvim ga u konačnici zamišljamo. U viziji Ploča kakve sanjamo slijedi luka nautičkog turizma, društveni centar, rekonstruirano Jadranovo, nova riva… Zahvalan sam svojoj obitelji i struci što sam ja svoje javno djelovanje do sada mogao u potpunosti odrađivati bez novaca, ali na koncu svi mi živimo od plaća i nužno je da one na javnim funkcijama budu dovoljne za dostojanstven život“, rekao je, među ostalim Krstičević.

Osim njega, prisutnima su se obratili i Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, Žaklina Marević, izaslanica dubrovačko-neretvanskog župana i Marina Gradac, predsjednica Gradskog vijeća Ploča. Na sjednici su uručene nagrade laureatima: Jozi Tomaševiću za životno djelo, osobne nagrade mladom neuroznanstveniku Pavi Orepiću i pomorcu Luki Krmiću, te Skupna nagrada futsall reprezentaciji MUP-a, svjetskih prvaka, za koje nastupaju Pločani Marijo Batinović, Ivan Marković i Josip Stjepanović.

 

 

 

17. lipanj 2024 09:34