Vrijeme je mandarina, i ove ih je godine u izobilju. Umjesto da bacite koru ovog ukusnog voća, možete je iskoristiti za pripremu ukusnog likera. Osim što ga možete piti, liker možete dodavati i kolačima. Liker od mandarina, poznat i kao "mandarino", već se generacijama priprema na našoj obali, a posebno u dolini Neretve, gdje mandarina ima najviše.
Evo jednostavnog recepta koji je s nama podijelila jedna Neretvanka na štandu u dolini Neretve.
Sastojci:
kore mandarina
pola litre rakije
35 dkg šećera
pola litre vode
Priprema:
Ogulite mandarine, a najbolje je kada im je kora zelenija. Kore stavite u bocu s rakijom. Treba staviti onoliko kora koliko rakija može pokriti. Ostavite 40 dana i povremeno promućkajte. Boja rakije će se s vremenom mijenjati. Nakon 40 dana skuhajte sirup od vode i šećera, te ga pomiješajte s rakijom. Kore bacite.