StoryEditor
NeretvaMINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

EU sufinancira korištenje prirodne baštine delte Neretve

17. srpnja 2018. - 15:36

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU donijelo je 11. srpnja Odluku o financiranju kojom se Dubrovačko-neretvanskoj županiji dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 10.536.054,01 kuna za projektni prijedlog Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve, čme se želi pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovog područja.

-U dolinu Neretve uložit ćemo više od 14 milijuna kuna kako bi istovremeno očuvali njezinu prirodnu baštinu i potaknuli gospodarski razvoj temeljen na održivom turizmu. Projekt uključuje uspostavu šest novih sadržaja za posjetitelje: Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukciju škole u Baćini, Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, Uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima, Uređenje tematskih staza na Baćinskim jezerima, Uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac-Šibenica, Uređenje edu-eko vrta u sklopu OŠ Fra Ante Gnječa u Staševici, Uređenje edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima i Nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara,“ istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Privremena ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić pojašnjava kako je projekt prijavljen travnja 2017. za financiranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Za prijavu su bile prihvatljive aktivnosti gradnje i uređenja posjetiteljske infrastrukture koja ima ishođenu svu potrebnu pripremnu dokumentaciju te različite aktivnosti za valorizaciju prirodne baštine i podizanje razine svijesti o važnostima očuvanja zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072 kune s tim da EU sufinancira 75 posto dok preostalih 25 posto iznosa financiraju projektni partneri svojim udjelima.

Prijavitelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, partneri su jedinice Grad Ploče i Grad Metković kao lokalne samouprave a stručni partner projekta je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko- neretvanske županije, dok je koordinaciju partnera, ukupnu pripremu projekta i prijavu u svojstvu partnerstva provela Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA.

Opći cilj ovog projekta je održivo korištenje prirodne baštine doline Neretve s ciljem doprinosa održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj/regionalnoj razini. Kroz projekt se planira stvoriti kritična masa zaokruženih jedinstvenog ekoturističkog područja međunarodne važnosti, a jedan od mogućih portfelja turističkih proizvoda klastera Neretve upravo je u domeni održivog ekoturističkih kompleksa/objekata na projektnom području u svrhu zoniranja doline Neretve kao turizma (ekoturizam, cikloturizam, promatranje ptica, enogastro turizam, pješačenje, planinarenje, sportsko-avanturistički turizam). Nadalje, izuzetno je značajno kroz projekt postići i zauzimanje okolišno odgovorne pozicije, što zapravo znači proaktivan odnos prema očuvanju prostora, bioraznolikosti, prirodnih i društvenih resursa. Implementacijom ‘zelenih’ koncepata na svim organizacijskim razinama i razinama poslovanja otvaraju se mogućnosti istinskog održivog razvoja turizma te sukladnog tržišnog pozicioniranja, a što se želi postići provođenjem ovog izuzetno značajnog i velikog projekta.

item - id = 556630
related id = 0 -> 1144283
related id = 1 -> 1144068
30. studeni 2021 04:43