StoryEditorOCM
NeretvaŽenska klapa Viole

Dvadeset godina sa publikom

Piše Ante Šunjić Foto: Ante Šunjić
9. listopada 2021. - 10:58

Svečano je bilo u drveničkoj školi, Ženska klapa Viole Drvenik proslavila je hvalevrijedan jubilej, 20 godina neprekidnog rada. Zbog toga su školskim hodnicima odjekivali pjesma i glazba, na radost prisutnih, koji nisu štedjeli dlanove dajući bezrezervnu podršku Violama.

Ženska klapa Viole osnovana je 17. listopada 2001. godine kad je i počela s redovnim radom i od tada kontinuirano djeluje.

Ciljevi klape su okupljanja žena u svrhu promicanja glazbene kulture i druženja različitih generacija, kao i očuvanje, njegovanje i razvijanje kulture i tradicijske baštine svog užeg zavičaja i ostalih dijelova domovine Hrvatske.

Umjetnička voditeljica i članica klape od samog početka je prof. IvanaAndrijašević. Članice klape danas su: Ivana Pećar, Ivana Pudar Pećar, Duška Ivičević, Branka Gojun, Ivana Andrijašević, Nada Andrić i Sandra Kačić Miošić.

Repertoar klape je usmjeren na očuvanje i njegovanje tradicionalnog dalmatinskog višeglasnog a capella pjevanja, uključujući i autorske skladbe i obrade domaćih skladatelja.

Viole rado sudjeluju u svim kulturnim, turističkim, vjerskim, promidžbenih, humanitarnim i ostalim događanjima u Općini Gradac, a često su i same njihovi pokretači i organizatori.Brojnim koncertima gostovale su diljem Republike Hrvatske i u inozemstvu.

Klapa je snimila nosač zvuka nazvan „Slušaj mati“ koji je predstavila na HRT 2006. godine.Upravo se priprema za gostovanje u Sjevernu Makedoniju, kao i na put u SAD na poziv udruge „New EnglandFriendsof Croatia“ gdje ih očekuje više samostalnih koncerata.

Koncert „20 GODINA S VAMA“ uveličali su i nježni zvuci Tamburaškog orkestra Vrgorac i Metković pod ravnanjem maestra Tome Hercega.

Tijekom svečanosti dodijeljena je posthumno zahvalnica Mladenki Antunović osnivačici klape i dugogodišnjoj članici. Klapa se zahvalila svim dosadašnjim članicama, koje su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijele ovome jubileju. To su: Nina Pećar, Marina Kostanić, Maja Kostanić, Katica Lozić, Ljubica Gojun, Tanja Mirko, Antonela Gabrić i BožanaTesten. Zahvale su upućene i načelniku Općine Gradac Matku Buriću, koji je izrazio ponos zbog njihovog dugogodišnjem djelovanja, čime se malo općina može pohvaliti i najavio kako se „vidimo za 20 godina“.Također, članice klape zahvalile su se i predsjedniku TZ Gradac Davoru Andrijaševiću, predsjedniku TZ Drvenik Duji Lozini, župnicima, ravnatelju škole i svim dugogodišnjim suradnicima i prijateljima na iskrenoj podršci i ugodnoj suradnji tijekom svih proteklih godina.

„Unatoč otežavajućim epidemiološkim okolnostima ovaj skromni trag kulture, ljubavi za pismom, zajedništvom dug 20 godina.

02. svibanj 2024 05:26