StoryEditorOCM
NeretvaEKO AKCIJA

EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije organizirao eko akciju čišćenja Ušća Neretve

Piše DV
24. studenog 2021. - 14:33

Dana 23. studenog na Ušću Neretve održana je eko akcija čišćenja u organizaciji EUROPE DIRECT-a Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu Svjetskog dana djece koji se obilježava u studenom. Tom prilikom su učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu uz ravnateljicu Danijelu Primorac sudjelovali u kratkim edukacijama te prikupljanju otpada. Akciji čišćenja su prisustvovale i predstavnice Regionalne agencije DUNEA: Antonija Odak, Ana Dragobratović, Petra Popović, Iva Pozniak i Pavica Peruško kao i Ana Tutavac iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Iva Rajković Alendar iz udruge Biom.

Učenicima je prilikom dolaska na eko akciju održana kratka edukacija o Ušću Neretve, o nultoj stopi onečišćenja kao jednom od ciljeva Europske komisije unutar Europskog zelenog plana, o COASTING PLUS projektu, odnosno o njegovoj povezanosti s problemom onečišćenja otpadom te o problematici onečišćenja mora mikroplastikom.

Po završetku prikupljanja otpada, djelatnici Čistoće Opuzen uklonili su vreće s otpadom koje su se potom adekvatno zbrinule tj. odvezle na odlagalište otpada, a marljivi učenici su se okušali u promatranju ptica uz dalekozore i stručno vodstvo.

Održana eko akcija samo je dio aktivnosti koje se provode kroz razne projekte u županiji te se predstavljaju u sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata EU projekata“ u kojoj sudjeluju institucije Dubrovačko-neretvanske županije i DUNEA.

25. travanj 2024 23:21