StoryEditorOCM
NeretvaOPUZEN SVE GORI I GORI

Dolina Neretve tempirana je COVID bomba: Najveći problem su privatna druženja, a na krizmi u Metkoviću bit će minimalno 400 sudionika

Piše Stanisla soldo/SD
22. travnja 2021. - 18:53

Dolina Neretve postaje novi Wuhan. Broj oboljelih rapidno raste, a ionako loša epidemiološka situacija bila bi još i gora kad bi se održale pričesti i krizme, od kojih je prva najavljena za ovu nedjelju u župi svetog Stjepana u Opuzenu, piše Slobodna Dalmacija.

Zatim je za 1. i 2. svibnja najavljena krizma u župi svetog Ilije u Metkoviću, na kojoj će biti minimalno 400 sudionika (200 krizmanika i 200 kumova), dok bi dan ranije, 30. travnja, u poslijepodnevnim satima za sve njih skupa u crkvi trebala biti organizirana ispovijed.

Međutim, nakon što je nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić preporučio da se slavlja pričesti i krizme odgode do 15. svibnja, ostaje nadati se da će lokalni župnici postupiti po toj preporuci, koja nije ni naredba ni izričita zabrana, nego bratska zamolnica, kao rezultat dogovora epidemiološke struke i nadbiskupa.

Iako se u Metkoviću i dolini Neretve nastava odvija po modelu C – online, dakle djeca ne idu u školu, crkva, odnosno lokalni župnici koji su dobili ovlast podjele sakramenta krizme, sve do danas su ustrajavali na održavanju svečanosti, na kojima bi zasigurno bilo puno više od 25 osoba, bez obzira jesu li namjeravali to organizirati na otvorenom prostoru ili unutar crkve.

Manjkave statistike

Ako bi se poštovala odredba o grupiranju od najviše 25 osoba na jednom mjestu, krizma u Metkoviću bi se trebala organizirati u 16 grupa.

Ipak, trenutačno je najkritičnije stanje u Opuzenu s obzirom na broj zaraženih prema broju stanovnika (57 zaraženih koronavirusom od 3200 stanovnika), iako ni u Metkoviću epidemiološka situacija nije puno bolja. Na terenu je puno više zaraženih od službenih statistika jer mnogi ne odlaze liječniku, ne testiraju se, niti su u službenoj izolaciji. Piju tablete za snižavanje temperature i čim malo prizdrave, izlaze vani, a kako se većina bavi poljoprivredom, obavljaju radove na njivama.

Tako je čitava dolina Neretve tempirana COVID bomba i samo je pitanje dana kada će puknuti, pa slavlja pričesti i krizme usred rastuće epidemije nikako nisu normalna pojava. Takve svečanosti nužno za sobom povlače obiteljska okupljanja, slavlja i čašćenja po kućama jer su terase restorana u dolini Neretve zatvorene. Naime, dolina Neretve administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji i na nju se primjenjuju odluke stožera iz Dubrovnika, dok po ustroju Katoličke crkve teritorijalno potpada pod upravu splitskog nadbiskupa, koji je, za razliku od svoga kolege Mate Uzinića, tek jučer izdao preporuku da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine.

U ovakvoj situaciji, kada se crkveni oci organizirajući krizmu upuštaju u rizik nekontroliranog širenja epidemije, postavlja se logično pitanje Stožeru civilne zaštite zašto se ne otvore terase restorana kako bi se obiteljski ručkovi mogli organizirati na takav način. To bi svakako bila kontrolirana epidemiološka šteta, jer je lakše nadzirati okupljanje u restoranu negoli po obiteljskim kućama.

Stanje na terenu je kritično i kaotično. Roditelji krizmanika nazivaju restorane kojima je dopuštena dostava hrane tražeći dostave na kućnu adresu, gdje će se okupiti rodbina i prijatelji.

Nekoliko njih s kojima smo razgovarali smatraju da bi krizme trebalo odgoditi dok se ne popravi epidemiološka situacija te pozdravljaju preporuku nadbiskupa Barišića, koja je poprilično zakasnila barem kad su krizme u dolini Neretve u pitanju. Nadaju se da će župnici postupiti po nadbiskupovoj preporuci.

Problematična druženja

– Kako to da djeca imaju online nastavu i ne idu u školu, a idu na vjeronauk u crkvu i organizira im se krizma? – pitaju se roditelji neretvanskih krizmanika, ali ne dobivaju odgovore.

Možda bi sam čin podjele sakramenta krizme, što je ipak teško za povjerovati, protekao pod epidemiološkim uvjetima, ali što s druženjima po kućama kojima će podjela sakramenta krizme biti povod? Problem je još i veći što je dolina Neretve naslonjena na Hercegovačko-neretvansku županiju, koja je po incidenciji zaraze koronavirusom najgora u Europi.

Nakon svega postavlja se pitanje tko će biti kriv ako zbog krizme ili pričesti bukne zaraza, što ako netko umre ili završi s teškim oblicima bolesti na respiratoru (svjedoci smo da je sve više mlađih u bolnicama) – crkvene ili svjetovne vlasti? Zaraza bi u dolini Neretve mogla eskalirati upravo oko datuma lokalnih izbora, ako se krizma održi 1. i 2. svibnja, piše Slobodna Dalmacija.

Da je stanje u dolini Neretve loše, poglavito ono u gradu Opuzenu, potvrdio nam je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić. Istaknuo je da je stanje u gradu Opuzenu sve gore.

– U dolini Neretve bilježi se oko 1200 zaraženih, što je u usporedbi s Dubrovnikom, koji ima 700 oboljelih, jako velik broj – kaže dr. Lakić, ističući da zasigurno ima i onih koji se ne javljaju liječnicima misleći da im nije ništa.

Zavod za javno zdravstvo upoznat je s najavom organizacije krizme u Opuzenu, ali i krizme u Metkoviću.

– Mislim da bi bilo pametno da se to odgodi barem koji tjedan, dok se situacija malo ne smiri. Nije samo problem krizme kao krizme, problem je međusobnih druženja poslije – zaključio je dr. Lakić, piše Slobodna Dalmacija.

20. travanj 2024 09:30