StoryEditorOCM
NeretvaSEKSOM PROTIV MUŠICA

Sterilni kukci branit će nasade mandarina od sredozemne voćne muhe. Natječaj do konca godine

Piše Stanislav Soldo
24. studenog 2023. - 10:19

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak na temu aktualnog stanja u proizvodnji mandarina s predstavnicima ovog sektora okupljenim u Hrvatsku voćarsku zajednicu i udrugu Neretvanska mladež te predstavnicima Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Putem video-veze na sastanku su sudjelovali župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan i gradonačelnik Opuzena Neven Mataga te predstavnici jedinica lokalne samouprave, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, pomoćnik glavnog državnog inspektora Davor Zec i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Prema informacijama predstavnika proizvođača mandarine, ove godine se bilježi izdašan urod no istaknuta je nedostatna cijena otkupa te problem sitne mandarine i izostanka primjene SIT tehnike koja se provodila u cilju suzbijanja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve.

Ministrica Vučković istaknula je kako će Ministarstvo poljoprivrede nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina te najavila novi sastanak na ovu temu.

Ravnateljica HAPIH-a Sokolić izvijestila je okupljene kako je nakon osiguravanja svih zakonodavnih okvira HAPIH raspisao dva natječaja javne nabave za sterilizirane kukuljice koje predstavljaju specifičan i ograničeno dostupan biološki materijal, međutim, unatoč svim naporima i osiguranim sredstvima nije bilo prijavitelja. Do kraja godine planirano je raspisivanje novog natječaja, za koji je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo dodatna sredstva kako bi povećalo interes i osiguralo provedbu u dolini Neretve sljedeće godine. Tehnika o kojoj govorimo, sastoji se od ispuštanja u prirodu milijuna sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe. Sterilni mužjaci traže „divlje“ ženke, koje nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove, odnosno ne dolazi do razvoja potomstva. Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta prije desetak godina. U Hrvatskoj, ta tehnika izvrsno se upotpunjuje s drugim mjerama.

Na sastanku je istaknuto kako je HAPIH kao jedan od provoditelja Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe, uzimajući u obzir izostanak primjene SIT tehnike, pojačao aktivnosti; uspostavljena je gušća mreža lovki i povećan je broj opažačkih mjesta na 300, što čini povećanje od gotovo 100 posto u odnosu na Akcijski plan. Dodatno, provodio se intenzivniji nadzor ličinki u plodovima biljaka domaćina, povećanjem broja malih i velikih uzoraka s 585 na 2.340, što čini povećanje od 400 % u odnosu na Akcijski plan, a postavljeno je 40 % lovki više u odnosu na predviđeno Akcijskim planom.

U 2022. godini izvezeno je 30.308 tona mandarina ukupne vrijednosti 19,6 milijuna eura, a uvezeno je 10.714 tona u vrijednosti od 8,3 milijuna EUR, pri čemu je ostvarena pozitivna vanjsko trgovinska bilanca količinski i vrijednosno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27. travanj 2024 19:27