StoryEditorOCM
NeretvaPojezerje na nogama

Divlje krave će nam uništiti vinograde. Mogu izaći na auto cestu, prošetati se do Ploča ili Gradca. Za njih ne važe nikakvi zakoni

Piše Stanislav Soldo
4. studenog 2021. - 13:36
Na podrucju doline rijeke Neretve, u opcinama Kula Noriska, Desne i Opuzena vec godinama tumaraju krda goveda koja poljoprivrednicima rade stetu na poljoprivrednim kulturama..Foto: Josko Ponos/ HANZA MEDIA

Pojezerje ne želi divlje krave. Tamošnji vinogradari digli su se na zadnje noge nakon što je jedna njihova sumještanka iz naselja Kobiljača iznijela zanimljiv prijedlog da se divlja goveda bez vlasnika, koja tumaraju općinom Kula Norinska pričinjavajući lokalnim poljoprivrednicima milijunske štete „humano“ presele na područje općine Pojezerje. Taj prijedlog je zazvonio na uzbunu među vinogradarima u Kobiljači, Otrić-Seocima ali i drugim naseljima u polju Jezero koja administrativno pripadaju gradu Pločama i gradu Vrgorcu. Vinogradari iz polja Jezero su kažu spremni organizirati javne prosvjede pa i fizički zapriječiti ceste ukoliko netko pokuša divlja goveda dovesti u njihova dvorišta.

- Te krave će se slobodno šetati okolo. Izaći će na auto cestu. Ma mogu otići i u Ploče ili na more do Gradca slobodan im je put. Nema nikakvih prirodnih barijera koje bi ih spriječavale-ističe načelnik općine Pjezerje, Boro Dominiković koji je više nego šokiran idejom koju je iznijela Razija Kuran iz Kobiljače.

image
Načelnik Pojezerja Borislav Dominikovic.
Foto: Duje Klaric/HANZA MEDIA

- Ne znam što bih vam rekao. To je jedna suluda ideja. Naši preci su godinama od Jezera stvarali polje i sada imamo 2900 hektara obradivih površina. To je najveće vinogorje u Dalmaciji i sada bi trebalo usred njega naseliti krave koje su u susjedstvu počinile tolike štete da nastave haračiti po našim vinogradima-rezolutan je Dominiković, kojega stalno zovu uznemireni mještani začuđeno ispitujući hoće li sada njima doći divlje krave.

- Na području polja jezero imaju tri osnovne škole i tri vrtića. Hoće li te krave napadati djecu. Ne znam kome mogu pasti na pamet takve ideje. Ako je nekome u interesu da se uništi jezersko vinogorje onda može slobodno dovesti te krave. Naša primarna djelatnost je poljoprivreda a ne stočarstvo.

Kad su bile na području Kule Norinske, goveda su imala radijus kretanja omeđen prirodnim barijerama, rijekom Neretvom i brdom Rujnica, u Pojezerju toga nema. Slobodno im je kretanje u svim smjerovima-rekli su nam jezerski vinogradari koji će se samoorganizirati u obrani svojih vinograda ukoliko prema njima krenu divlja goveda.

25. travanj 2024 12:10