StoryEditorOCM
NeretvaCrveni križ Ploče

Deset žena kroz projekt ‘Zaželi’ pomaže starijima i nemoćnima: ‘Ovaj projekt nam je sve. Imamo prihode i osjećamo se korisno. Korisnici su nam kao druga obitelj‘

Piše Ante Šunjić
7. siječnja 2023. - 17:28

Marijan Burazer već 21 godinu ima dvije premosnice, dva stenta, ugrađena 2018. i 2021., glavne aorte su mu začepljene, imao je dva infarkta, pukla mu je žuč, prebrodio je sepsu, muče ga giht, šećer, četiri puta dnevno uzima inzulin, visok mu je tlak…

Milena Vuletić voli druženje s ljudima, razgovore i šetnje, dobro se snalazi u kućanskim poslovima, nije joj teško ići na tržnicu ili kupovati lijekove za starije, potrebite sugrađane… Marijanu i Milenu, na obostrano zadovoljstvo, spojio je projekt “Zaželi” Crvenog križa Ploče.

Druženje i pomoć

Gradsko društvo Crvenog križa Ploče od početka prosinca 2022. zaposlilo je 10 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će šest mjeseci pružati uslugu potpore i podrške za najmanje 60 starijih i/ili nemoćnih osoba.

image

Crveni križ Ploče ostvario je sjajan projekt

Ante Šunjić

Jedna od njih je Milena, gerontodomaćica za starije i nemoćne osobe. “Ovaj projekt znači mi sve. Pomažem, imam prihode i osjećam se korisno. Dobri su mi ljudi o kojima se brinem i volim s njima raditi. Donosim im hranu, kupujem lijekove, čistim i usisavam stanove, šetamo i razgovaramo”, kaže nam jedna od šest zaposlenica ovoga projekta. A kako radi posao, najbolje su nam posvjedočili Marijan i gospođa Jelena Šestan, koji žive u istoj zgradi u Pločama.

Marijan živi s teško bolesnom suprugom i, kako ističe, Milenin dolazak mu je neprocjenjiv, jer “sin je daleko, a kćerka radi i ima obveze prema svojoj obitelji”. Gospođa Jelena živi sama, već je 11 godina domaćica. Sin i kćerka pomognu koliko mogu, ali svaka dodatna pomoć dobro dođe. Pogotovo sad kad zbog bolova u kuku ne može na tržnicu niti obavljati sve poslove u kuhinji koje bi inače obavljala. A s Milenom se druži i razgovara, jer je na TV-u “sve naopako, samo se tuku i svađaju”, pa joj preostaju samo dokumentarci, po mogućnosti o životinjama.

image
Ante Šunjić/

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je između GD Crvenog križa Ploče kao korisnika bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, Ministarstva rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike kao upravljačkog tijela i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posredničkog tijela razine 2. Partneri GDCK Ploče su Hrvatski zavod za zapošljavanje -Područni ured Dubrovnik, Centar za socijalnu skrb Ploče i Grad Ploče.

Ženska ruka solidarnosti

”Zahvaljujući projektu “Zaželi” omogućeno je zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i teško zapošljivih žena starijih od 50 godina, koje pružaju uslugu potpore i podrške starijim i nemoćnim osobama na području Grada Ploče i okolnih mjesta, čime je poboljšana kvaliteta njihova života.

Projekt se provodio uspješno i prošle godine, a na zadovoljstvo zaposlenika i korisnika, nakon određenog prekida, nastavlja se i u ovoj godini. Korisnost projekta je očigledna, ali problem je što nije neprekidnog trajanja”, rekla je Martina Vrankić, ravnateljica pločanskoga Crvenog križa.

image

Razgovor s korisnicima uvijek dobro dođe

Ante Šunjić

Voditeljica projekta Tanja Medak ne krije kako joj je drago što su kroz projekt “Ženska ruka solidarnosti” i ove godine osigurali teže zapošljivoj skupini žena s područja grada Ploča radno mjesto na 6 mjeseci te što su omogućili skrb za starije i nemoćne osobe kojima je potrebna pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. “Uz pozitivne povratne informacije koje imamo s terena možemo potvrditi da provedba projekta teče uspješno. Nadamo se da ćemo i u budućim projektima u sklopu poziva “Zaželi” pružati pomoć jednoj od najranjivijih skupini građana”, zaključila je Medak.

I drugi put uspješni

HCK Gradsko društvo Crvenog križa Ploče drugi put uspješno je apliciralo na poziv za dostavu projektnih prijedloga “Zaželi-program zapošljavanja žena- faza III te je odobren projekt “Ženska ruka solidarnosti” u iznosu od 494 tisuće kuna bespovratnih sredstava. Projekt je financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Državnog proračuna RH (15posto). Trajanje projekta je 8 mjeseci.

25. travanj 2024 07:24