StoryEditorOCM
NeretvaPRELIJEPO

Čuvaju vjeru i tradiciju: Iz daleke Amerike došli u Baćinu krstiti dijete

Piše ante šunjić
1. kolovoza 2023. - 07:52

Mali, šesnaestomjesečni dječak Zoran Chirco iz San Josea, grada u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, kršten je u crkvi svetoga Jure u Baćini. Obred krštenja, u nazočnosti obitelji, prijatelja i vjerničkog puka, obavio je župnik župe Plina-Stablina fra Kristijan Perković.

Dječačić Zoran, ovim religioznim činom, nastavlja čuvati vjerske i tradicijske spone između daleke Amerike, i rodnog kraja njegovih predaka. Njegova majka Tiffany rođena je u SAD-u, a njen je otac Ognjen Marinović iz Baćine. Ognjena je životni put odveo na drugi kraj svijeta sada već pomalo daleke 1973. godine, tri godine nakon što je u istome pravcu otišao i njegov brat Dominko.

Dominko je, tako, pripremio teren pa su dvojica braće iz Baćine otvorili vlastiti obrt i punih 25 godina bavili se zidarskom djelatnošću. Nakon što je stariji brat Dominko otišao u mirovinu, Ognjen je nastavio posao sa svojim sinom.

No, daleki kraj nije ugasio njihovu žudnju za rodnom Baćinom, naprotiv, Dominko od 2006. godine redovito dolazi u svoje mjesto gdje je i podigao kuću. Ljubav prema rodnoj grudi prenio je i na sinove Antona i Erika, pa se Anton vjenčao u baćinskoj crkvi, u kojoj su i njegovi sinovi Davor i Teo primili sakramente.

Sada je to učinio i mali Zoran, na radost svojih roditelja Tiffany i Matthewa, koji je, premda rođeni Amerikanac, čak i više od svoje supruge inzistirao da njihov sin, inače njihovo prvo dijete, bude kršten upravo u crkvi svetoga Jure u Baćini. Tiffany i Matthew se u Americi bave frizerskim poslom, a u Baćinu često dolaze na ljetovanje.

Braća Dominko i Ognjen ne kriju zadovoljstvo što su svojoj djeci usadili ljubav prema rodnome kraju, što oni opet prenose na svoje potomke.

01. svibanj 2024 19:44