StoryEditorOCM
NeretvaSJEĆANJE NA 1991. GODINU

Časnici, članovi bivšeg Zapovjedništva Južnog bojišta, obišli područje na kojem je zaustavljeno napredovanje četničkih postrojbi prema dolini Neretve

Piše Ante Šunjić
15. prosinca 2023. - 16:47
Časnici obišli područje na kojem je zaustavljeno napredovanje četničkih postrojbi prema dolini NeretveAnte Šunjić/

Časnici, članovi bivšeg Zapovjedništva Južnog bojišta Marko Rajčić, brigadni general u mirovini, Petar Bakotić, bojnik, Davor Luetić, pukovnik, Ante Rako, poručnik, Ivica Ostojić, natporučnik, Mirjana Primorac, časnički namjesnik, Ivanka Drviš poručnik, te Luka Konjevod, natporučnik, zapovjednik voda topova 130 mm, obišli su područje na kojem je zaustavljeno napredovanje četničkih postrojbi prema dolini Neretve.

Upravo polovinom mjeseca prosinca 1991. godine četnici su okupirali jug Hrvatske do linije Zamaslina, Lisačke rudine, selo Ošlje, Stupa – Topolo, Utrk- selo Drijen, Trnčina, Turkovići do južnog ruba Popova polja.

Hrvatske snage su nasuprot neprijatelja organizirale i izvodile snažnu obranu i tako mu onemogućile daljnja napredovanja.

„Stoga se zbog sjećanja na te dane i junačke borbe naših postrojbi, danas nakon 31 godine nalazimo u ovom prostoru i sjećamo se naših poginulih suboraca u tim borbama. U znak zahvalnosti i sjećanja na njihovu žrtvu položili smo cvijeće i zapaliti svijeće. Sa tako organizirane obrane u ovom prostoru nakon petomjesečne borbe, naše snage su krajem mjeseca svibnja, pod zapovijedanjem pok. generala Janka Bobetka krenule u oslobađanje juga Hrvatske i deblokade Dubrovnika, koji je krajem mjeseca listopada konačno oslobođen“, poručili su članovi bivšega Zapovjedništva Južnog bojišta. Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene na grobovima hrvatskih vitezova Gorana Kliškića, Ante Taslaka i Ivice Vuce.

Prema riječima Marka Rajčića, brigadnog generala u mirovini i zapovjednika topničko-raketne skupine Južnog bojišta, a onda načelnika topništva Južnog bojišta, te načelnika topništva Zbornog područja Split, dio časnika Zapovjedništva Južnog bojišta konstantno obilazi područja u kojima su vodili borbe za oslobođenje Domovine i prisjećaju se poginulih suboraca. Tako su napravili i danas i prisjetili se teških borbi u kojima je zaustavljeno četničko napredovanje i napadnih akcija koje su u listopadu 1992. desentom na Cavtat završile oslobađanjem juga Hrvatske i deblokadom Dubrovnika.

26. travanj 2024 21:20