StoryEditorOCM
NeretvaBITKA NA NERETVI

Crveni i plavi opet zaratili: Prvi čovjek Ploča Mišo Krstičević napao premijera Plenkovića, pa ga HDZ prozvao da je ‘vikend gradonačelnik’

Piše Jadran Kapor
6. listopada 2023. - 09:58

Intervju pločanskog gradonačelnika Mišu Krstičevića jednom nacionalnom tjedniku izazvao je u utorak neobično žestoku, združenu reakciju, dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i Županijskog odbora HDZ-a. Intervju koji je toliko razbijesnio HDZ-ovce odnosio se na komentar jedne uobičajene sjednice Predsjedništva SDP-a.

Običan čitatelj teško da bi u tom tekstu našao nešto novo ili osobito ekskluzivno - stožerna oporbena stranka nada se da će na idućim parlamentarnim izborima građani otkazati povjerenje HDZ-u. Lokalni SDP-ovac, koji neće čak ni nositi stranačku listu u svojoj izbornoj jedinici, rekao je da je na prošlim izborima, održanima u jeku pandemije, HDZ “mudro izašao sa sloganom ‘Sigurna Hrvatska’”, te da nakon te pobjede premijer Plenković “nije mogao odoljeti izazovu autoritarnosti u upravljanju državnim aparatom”.

image
Duje Klarić/Cropix

U nastavku intervjua za jedan nacionalni tjednik, Krstičević kaže da “od prvog dana osobe koje Andrej Plenković izabire na razne dužnosti gomilaju korupcijske afere. ...U posljednje vrijeme se gotovo na svakom koraku provlače glasine, pa čak i iz HDZ-a, da je Plenković barem upoznat, ako ne i sam, dio navedenih afera. Moguće da je to uzrok izostanka političke reakcije na posljednju aferu u HEP-u.”

Krstičević je zapravo izbjegao premijera izravno povezati s korupcijom, kako to oporba inače radi. Umjesto toga je rekao da je “tolerancija društva na korupciju veća nego ikad”, te je “Plenković kod većine dobio status osobe koja podržava korupciju. Isključivo njegovom zaslugom”.

Istaknuo je također da su izborne jedinice u samom početku “skrojene” po preferencijama HDZ-a, a da je novi izborni zakon to dodatno prilagodio. Izrazio je izborni optimizam za svoju snagu, ukazao na važnost media u društvu, a to spada u politički bon-ton, dosadnjikavu kurtoaziju koja siguno nije uzrok HDZ-ove reakcije.

Rastrgani premijer

Uzrok je vjerojatno u sljedećim rečenicama:

- Plenković je kontinuirano rastrgan. S jedne strane ambicijom europski političke karijere. S druge strane autoritativnim porivima... ...Puno stvari je podređeno stvaranju paradigme o proeuropskom Plenkoviću zaslužnom za svaki iskorak Hrvatske u integracijama. S jedne strane čini mi se i to kao neka vrsta brane tom njegovom prijedlogu (izmjena Kaznenog zakona koje pogađaju novinarske izvore i zviždače op. a.). S druge strane svjedočimo stalnom osnaživanju totalitarnog modela. Imponira Plenkovićeva sposobnost odigravanja obaju uloga. Međutim, vrijeme takve prikazivače stanja uvijek na kraju ogoli -rekao je Krstičević.

Sve je ovo ponukalo, najprije njegovog dubrovačkog kolegu Frankovića, a onda i čitav županijski HDZ na reakciju u kojoj se Krstičevića proglašava “vikend gradonačelnikom” jer uz dužnost gradonačelnika i dalje obavlja posao ortopedskog kirurga u KBC Split. Franković ga je pritom napao na osobnoj razini kazavši: - Na svašta čovjek naiđe u hrvatskoj politici, ali licemjerstvu pojedinaca se ne mogu načuditi.

image

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Naime, danas u razgovoru za jedan tjednik, gradonačelnik Ploča, u pokušaju neke insinuacije i vidljivu dozu zavisti i pakosti kaže kako je predsjednik Vlade rastrgan između europske i domaće karijere. Pritom niti jednom riječju ne spominje goleme financijske koristi koje Plenkovićeva pozicija u EU donosi Hrvatskoj. Za one koji ne znaju, Krstičevića u DNŽ zovu ‘vikend gradonačelnik’. Gradonačelnik je Ploča, a radi u Splitu u bolnici, što je, da se razumijemo, također častan posao. Međutim, za razliku od povremenog Plenkovićevog odlaska u Brisel, Krstičevićev stalni boravak u Splitu, Pločama ne donosi nikakvu korist, ali donosi Krstičeviću.

Franković je pritom poentirao konstatacijom: - Možemo samo zamisliti što bi se događalo u javnom prostoru da je tako nešto napravio neki gradonačelnik HDZ-a.

Dobrodošao na vikend

Županijski HDZ je bio manje osoban, a više promotivan u obrani svog predsjednika: - O rastrganosti govori političar koji još nije načisto bi li trebao biti liječnik ili političar, je li moguće vikendom voditi treći grad po veličini u županiji radeći i stanujući u drugoj županiji, bi li trebao biti novi predsjednik SDP-a, županijski vijećnik, nositelj liste...

A on i svi ostali oporbenjaci trebali bi se ustati kad govore o Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi, jer su postignuća HDZ-ove Vlade i saborske većine u odnosu na SDP-ove Vlade kao novi hrvatski zrakoplov Rafale prema MIG-21: Pelješki most, pristupanje u euro područje, ulazak u Schengenski prostor, najbolji kreditni rejting do sada, LNG terminal, prolazak kroz sve krize štiteći građane i gospodarstvo, obnova od potresa, maksimalna zaposlenost, povećane plaće i mirovine, vrtići, škole...

image

Gradonačelnik Mato Franković, predsjednik ŽO HDZ-a Blaž Pez i župan Nikola Dobroslavić

Cropix/

A povezivanje politike HDZ-a s politikama u Poljskoj i Mađarskoj je podmetanje najniže vrste, budući da svi znaju da je upravo HDZ-ova politika pod vodstvom Andreja Plenkovića totalna suprotnost rigidnim politikama koje ne provode vladavinu prava i slobodu medija i zbog toga imaju problema u korištenju fondova EU. Izražavamo dobrodošlicu gradonačelniku Krstičeviću iz Splita u Županijsku skupštinu, nadamo se da će uskladiti svoje obveze u mjestu boravka sa sjednicama Skupštine.

Pitali smo pločanskog gradonačelnika je li ga iznenadila ovako žestoka reakcija HDZ-a: - Ne budite naivni. Imam informaciju da je Plenković, povrijeđen onim što sam rekao, osobno naredio da me se sad napadne i da ga se zaštiti. Pritom želim naglasiti da sam u svom intrevjuu bio politički korektan i nisam, primjerice, nigdje rekao da je korumpiran. Rekao sam da postoje indicije da je za korupciju znao i da je za takav dojam osobno kriv - pojasnio je Mišo Krstičević.

28. travanj 2024 21:51