StoryEditorOCM
NeretvaStočari na mukama

Austrijska vlada odobrila odstrel vuka. Što čeka Hrvatska ?

Piše Stanislav Soldo
7. ožujka 2022. - 11:59

Vukovi pričinjavaju ogromne štete domaćim stočarima koji su nemoćni pred najezdom ovih zakon zaštićenih divljih životinja. Ne smiju ih ubijati premda ostaju bez stoke, ovaca, koza, krava.

Ipak, za razliku od Hrvatske koja „štiti“ vuka u nekim zemljama EU-a mijenja se mišljenje kada je zaštita ovih predatora u pitanju.

Kako bi se otklonila opasnost, a u interesu općeg javnog zdravlja i javne sigurnosti, kao i u svrhu uklanjanja značajnih šteta na stočnom fondu Vlada Republike Austrije dozvolila je odstrel vuka.

Kako je obrazloženo u posljednje vrijeme zabilježeni su učestali napadi vuka na domaće životinje, najmanje 56 ih je zaklano od lipnja do kolovoza 2021 godine te je takva odluka donesena kako bi se riješila neugodna situacija sa vukovima.

Tako na planinskim pašnjacima lovci mogu odstrijeliti vukove koji nanose štetu uz uvjet da vuk usmrtio ili ozlijedili 20 domaćih životinja unutar jednog mjeseca ili 35 domaćih životinja unutar tri mjeseca.

Odstrel se smije provesti samo u radijusu 10 km oko utvrđenih mjesta gdje je vuk usmrtio ili ozlijedio domaću životinju.

Ako se u Austriji može dozvoliti odstrel vuka za 56 domaćih životinja, zašto se ne može dozvoliti odstrel u Hrvatskoj zbog usmrćenih čak 2 983 domaćih životinja u prošloj godini pitaju se dalmatinski stočari.

Očito Vladu RH ne zabrinjavaju ogromne i učestale štete koje vuk radi stočnom fondu, a što stočare itekako egzistencijalno ugrožava-rezolutni su domaći stočari organizirani kroz udrugu Hrvatski krški pašnjaci.

Podsjetimo, vukovi čine velike štete dalmatinskim stočarima.

Često se mogu vidjeti u brdskim područjima Konavala gdje napadaju domaće životinje uglavnom ovce i janjad. Vukovi napadaju stoku i u Imotskoj krajini, okolici Sinja, područjima Udbine i Gračaca gdje su prošle godine na OPG-u Đekić u selu Štikada u štali zaklali 87 ovaca.

Najveći je problem što u Hrvatskoj posljednjih desetak godina nije dozvoljen odstrel vukova pa su se beštije nakotile i sve češće se mogu vidjeti u blizini sela u brdskim područjima.

Stočari smatraju da vukovi nisu ugrožena divlja vrsta i treba ih hitno ukloniti sa liste zaštićenih životinja.

image
HANZA MEDIA

Vuk je strogo zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode, pa je njegovo namjerno ubijanje zabranjeno, a naknada za ubijanje jednog vuka iznosi 40.000 kuna te kazneni postupak. Zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga tko usmrti jedinku strogo zaštićene vrste. Stručne službe Ministarstva poljoprivrede apelirale su na stočare da poduzmu dodatne mjere čuvanja domaćih životinja od velikih zvijeri, odnosno ako nemaju adekvatne ograde na štali i oboru da ih povise, ojačaju te ukopaju.

Međutim, za domaće stočare nema nikakve dvojbe. Država treba dopustiti odstrel vukova i to je jedini spas za stočare, koji iz godine u godinu zbrajaju štete na domaćim životinjama. Prema Pravilniku o naknadi štete od životinja strogo zaštićenih vrsta, stočar će za jednu zaklanu ovcu dobiti 600 kuna uz uvjet da mora dokazati da je životinja stradala od napada vuka a ne nekog drugog predatora.

26. travanj 2024 11:58