StoryEditorOCM
NeretvaSvestrani umirovljenik iz Rogotina

Ante Glamuzina kralj je rakije, ali i autor dvaju udžbenika iz elektrotehnike koja se već 27 godina koriste u srednjim školama i fakultetima

Piše Ante Šunjić
22. lipnja 2022. - 18:36

Ante Glamuzina iz Rogotina umirovljeničke dane provodi baveći se svojim hobijem, proizvodnjom i prodajom kvalitetnih vina i alkoholnih pića poput travarice, višnje, orahovice i dr., kao i proizvodnjom maslinovog ulja iz vlastitoga maslinika, ali malo tko zna, barem što se tiče šire javnosti, da je ovaj dipl. ing. autor dviju knjiga - udžbenika iz elektrotehnike, koje su doživjele brojna izdanja i već se 27 godina koriste u srednjim školama i fakultetima u Hrvatskoj!

image

Ante Glamuzina - Rogotin

Ante Šunjić/

Manjkava literatura

Početak pisanja ovih knjiga – udžbenika datira iz vremena kada je djelatnost elektrotehnike postajala sve značajnija, te je sve veći broj srednjoškolskih zanimanja postao zainteresiran za izučavanje ovoga gradiva. S obzirom da su obje knjige - udžbenici napravljeni za elektrotehničku školu, studenti koji iz drugih srednjih škola žele upisati elektrotehniku i slične studije, a takvih je sve više, moraju naučiti ovaj temeljni dio gradiva.

image

Ante Glamuzina - Rogotin

Ante Šunjić/

A sve je započelo 1987. godine, godinu dana nakon što se Ante zaposlio u pločanskoj srednjoj školi, poslije završetka Elektrotehničkog fakulteta u Splitu. "Predavao sam nekoliko predmeta i zapazio sam da udžbenici ne odgovaraju potrebama nastave. No, da ne bi sve ostalo na kritikama, odlučio sam nešto poduzeti i pronaći rješenje koje će biti prihvatljivo za sve. Započeo sam sa pisanjem udžbenika izmjeničnih i istosmjernih struja. Sve skupa trajalo je osam godina, imao sam energiju, cilj i motiv, a to su preduvjeti za uspjeh", prisjeća se Ante, pri čemu će istaknuti veliku pomoć koju je imao od dipl. ing. Željke Markote, kolege iz škole, kao i korisne sugestije dipl. ing. Ivane Balić i dipl. ing Ane Božović iz elektrotehničke škole iz Splita.

image

Ante Glamuzina - Rogotin

Ante Šunjić/

Veliko znanje iz male sredine

Iako su danas u široj primjeni, prvi udžbenik "Električni, elektrostatski i magnetski krugovi – zbirka zadataka", bio je namijenjen učenicima prvih razreda hrvatskih elektrotehničkih škola, a drugi "Priključak na izmjenični napon – zbirka zadataka", učenicima druge godine učenja u spomenutim školama. Oba udžbenika odobrilo je Ministarstvo prosvjete i športa.

Raritet ovog odgovornog posla koji traži ne samo veliko znanje nego i dobro poznavanje metodike nastave pojedinih predmeta, jeste da je knjige – udžbenike napisao netko tko dolazi iz relativno male sredine, ali je prepoznao važnost ove teme. "Elektrotehnika je prodrla u sve pore života ljudske zajednice postajući jedan od najbitnijih čimbenika u kreiranju prostora naše zbilje i stoga izobrazba mladih ljudi nikako ne može zaobići to znanstveno područje koje je temelj i jamac budućeg napretka. Svrha je mojih knjiga - udžbenika da budu korisne u oblikovanju svijesti mladeži.

image

Ante Glamuzina - Rogotin

Ante Šunjić/

Ogledni primjer

Pri oblikovanju nastavne građe nastojao sam zadovoljiti jedno od temeljnih didaktičkih načela: načelo postupnosti, pa složeniji primjeri slijede nakon jednostavnijih. Počevši od oglednog primjera, nakon kojeg slijedi zadatak jednake složenosti, kao temelj kojemu treba una pažnja jer priprema korisnika za složenije probleme unutar pojedine cjeline, odnosno odjeljka. Postupnost je nazočna u oblikovanju sadržaja, gdje se korisnik najprije upoznaje s teorijskim objašnjenjem, a zatim slijede ogledni primjeri te primjeri za vježbu. Ogledni primjer sadrži tekstualni zadatak, sheme, postupak rješavanja i rješenje, što omogućava rad bez nastavnika ili uz njegovu pomoć", pojasnio je Glamuzina.

17. travanj 2024 22:57