StoryEditorOCM
KorčulaZANIMLJIV I BOGAT PROGRAM

| ZATVORENO 4. IZDANJE KAP-a: Korčulanski forum za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice

Piše Dora Lozica
22. rujna 2021. - 07:45

Na krilima angažirane publike i raspoloženih predavača, u nedjelju je zatvoreno 4. izdanje Foruma za za raspravu o izazovima i nasljeđu ljevice Korčula after party. Još jedno pandemijsko izdanje ponudilo je brojnim posjetiteljima zanimljiv i bogat program koji je ove godine trajao dan duže, od 16. do 19. rujna uz nekoliko noviteta poput sajamske prodaje knjiga i zabavnog dijela programa. 

„Na kraju četvrtog izdanja KAP-a osjećaj je odličan, organizacija je bila lakša budući da smo već uhodani, no publika nas je iznenadila. Brojka od gotovo 150 posjetitelja na svakoj večeri svjedoči koliko je KAP postao relevantan, dosegli smo maksimum što se tiče publike, pucamo po šavovima i moramo dobro razmisliti gdje i kako ćemo organizirati jubilarno peto izdanje“, najavila je Igra Šain Kovačević, jedna od organizatorica. 

Četvrto je izdanje, tvrde mnogi, bilo najbolje do sad. Iako je već u začetku i konceptu KAP imao zavidni potencijal budući da se oslanja na interakciju i raspravu o povijesnim i aktualnim temama, a rasprave o osjetljivim temama u javnom prostoru uvijek nedostaje, polako, ali sigurno, korčulanski je forum zaslužio kultni status u tek nekoliko izadnja. Osim brojne domaće publike koja s nestrpljenjem svake godine očekuje sredinu rujna, sve više je posjetitelja koji ciljano dolaze na otok ne bi li postali dio drugarske obitelji i konstruktivnih rasprava. 

Razlog tome prvenstveno možemo pronaći u pomno smišljenom programu. Kako doznajemo od Igre Šain Kovačević, program se svake godine priprema u suradnji s povjesničarom i publicistom Draganom Markovinom, inače Korčulaninom i moderatorom foruma. Smjernice su uvijek iste, jedan dio programa posvećen je povijesnim temama, a drugi aktualnim temama na društveno-političkoj sceni. Sve je to popraćeno renomiranim gostima predavačima, neki od njih su po prvi put na KAP-u, a neki su već miljenici publike, no kako ističe Šain Kovačević, nije pošteno nikoga isticati, svatko ima svoje favorite. 

Ipak, neke su teme ove godine potaknule posebno angažiranu raspravu, u prvom redu Vedrana Klepica, hrvatska dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica koja je govorila o ženama i poetici otpora. Nakon dva sata rasprava je prekinuta budući da više nije bilo vremena što svjedoči koliko u javnom prostoru nedostaje rasprave o kulturi. Posebno omiljen Korčulanima i KAP publici, a čini se da je osjećaj obostran, je novinar i pisac Viktor Ivančić koji je čest gost foruma iako rijetko javno nastupa. Možemo pretpostaviti kako Ivančić uživa u interakciji motivirane publike i intimnoj atmosferi, za njegovo je predavanje odaziv bio toliki da u hotelu Marko Polo više nije bilo niti jedne slobodne stolice. 

Festival je otvoren prošlog četvrtka u kino Sali Centra za kulturu u Korčuli kratkim eksperimentalnim filmom redatelja Koste Ristića KAP 19 J, dokumentarnim filmom Nike Petkovića i Davora Konjikušića Uvala te dugometražnim dokumentarnim filmom redatelja Srđana Kovačevića Tvornice radnicima nakon čega je uslijedio razgovor s autorima. U petak je, zbog loših vremenskih prilika, iz uobičajenih kulisa Ljetnog kina KAP premješten u hotel Marko Polo gdje je Markovina predstavio knjigu Neum Casablanca, Stefan Gužvica knjigu Prije Tita: Frakcijske borbe KPJ 1936.-1940., Olga Manojlović Pintar predstavila je knjigu Poslednja bitka: Španski borci i jugoslavenska kriza osamdesetih, a Elma Hašimbegović je održala predavanje Emancipacijsko nasljeđe AFŽ-a u BiH i muzej revolucije. 

Subota je protekla u očekivano dinamičnom tonu, Viktor Ivančić održao je promociju knjige Radnici i seljaci te Zlomovina, a već poznato lice i ime korčulanskog foruma Toni Prug govorio je o izazovima lijevih političkih snaga u Hrvatskoj nakon čega su Aleksandar Holiga i Jurica Pavičić održali iznimno zanimljivo predavanje i osvrt na Superligu te kapitalizam i nogomet. Nedjelja je otvorena vatreno s Vedranom Klepicom, odnosno ženama i poetikom otpora, Marijana Hameršak govorila je o izbjeglištvu u doba pandemije, a Boris Buden o zeleno-lijevim politika u Europi. 

Ovogodišnje izdanje KAP-a ponudilo je i nekoliko novosti u programu, u prvom redu istaknut ćemo suradnju s nakladom Jesenski i Turk. Kako dozanjemo od Igre Šain Kovačević, organizatori već duže vrijeme razmišljaju u sklopu foruma organizirati sajamsku prodaju knjiga, a jedna od najuspješnijih naklada u Hrvatskoj Jesenski i Turk rado su pristali na suradnju. Prodana je iznimno velika količina knjiga, ističe Šain Kovačević, kako nakladnika tako i autora koji su predstavili svoje naslove, a nudilo se od stručne i povijesne literature do beletristike. 

U sklopu KAP-a, u korčulanskoj galeriji Vapor postavljena je umjetnička instalacija Abused akademske umjetnice Nikoline Ivezić, predvodnice hrvatske pop art umjetnosti koja se može pohvaliti s 30 godina uspješnog stvaralaštva. Posebno uznemirujuća instalacija prikazuje ženske glave u prirodnoj veličini koje na prvi pogled izgledaju identično, no svaka ima različite ozljede na licu. Kako doznajemo, vlasnici galerije Vapor otkupili su nekoliko eksponata, a KAP je tako najavio i 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. 

Iako je druženje sastavni dio korčulanskog foruma koji njeguje prijateljsku i obiteljsku atmosferu, kako za vrijeme službenog dijela programa, tako i izvan njega, KAP je ove godine po prvi put dobio i službeni, zabavni dio programa. Na nedjeljnom zatvaranju foruma nastupila je kantautorica i izvedbena umjetnica Sara Renar te world music i etno ansamlb Vladmiri & Kalafat. 

Četvri je KAP još jednom dokazao kako minuciozni pristup organizaciji u kombinaciji s drugarskim načelima koje pomno njeguje daje forumu posebnu vrijednost ali i relevantni status koji iz godine u godinu izlazi iz zamišljenih okvira. Dobra, žustra, pametna i vitalna rasprava neće nikad izaći iz mode, a kad publiku usmjerite na osjetljive teme, ponekad bolne i emotivne, ponekad euforične u zaključcima, aktualne i potkrijepljene činjenicama renomiranih predavača, dobijete proizvod iznimnog potencijala i ekspanzije. Korona-grč nije niti malo naštetio korčulanskom forumu, dapače, dodao je još jedan konteskt vremena i okolnosti unutar kojeg se prate zbivanja o kojima ćemo, vjerojatno, raspravljati na nekom od nadolazećih foruma. No, jedna je dimezija KAP-a posebno važna i vrijedna budući da ga izdvaja od drugih, sličnih fesivala. 

„KAP nije nije jedini festival ljevice, ali mislim da je jedinstven jer se financiramo isključivo donacijama vjerne publike i sponzorstvom prijatelja. Ne samo da nam to osigurava neovisnot, već se i publika osjeća kao domaćin zbog čega su bez ikakvih kočnica spremni na raspravu. Ta fantastična interakcija predavča i publike je nešto po čemu smo poznati, nema tabu tema i nema tabu pitanja, publika je nevjerojatno zainteresirana“, poručila je Igra Šain Kovačević. 

24. travanj 2024 22:07