StoryEditorOCM
KorčulaADVENT NA KORČULI

Za Novu godinu pjeva Minea, stižu Magazin, Neno Belan i klapa Šufit. Ako vam to nije dovoljno ima i lignjolov, Zimska strka....

Piše Dora Lozica
3. prosinca 2022. - 14:26

Otočna su mjesta nedavno objavila programe za ovogodišnje Advente, za doček ne pripremaju ništa posebno, ali zato će tjedni prije biti puni kulturnih, zabavnih i sportskih događanja.

Najbolji program i ove godine ima Općina Vela Luka koja luški Advent priprema već mjesecima u suradnji s TZO Vela Luka te raznim udrugama, klubovima i društvima. Središnje mjesto blagdanskog šušura ponovno će biti u parku Žardin u kojem je svaku večer zabava uz blagdanske zalogaje, tople napitke i dobru glazbu u adventskoj kućici Grinchaus.

Žive jaslice u Veloj spili

Sve do blagdana Tri kralja nema što Velolučani nisu organizirali, sportska natjecanja poput lignjolova, popularne Zimske strke, malonogometnog i šahovskog turnira i natjecanja u rastiranju brnjali, ali i pub kvizove i brojne humanitarne akcije. Klapske i zabavne pisme bit će u izobilju, očekuje nas koncert klape FD Kumpanija naziva Pisma tvoje pisme-Oliver u zvucima Velolučana upravo na 75. godišnjicu rođenja Olivera Dragojevića, ali i brojna druga glazbena događanja koje će okruniti koncertom Magazina 17. prosinca u centru Vele Luke.

image

Vela Luka, Žardin

Dora Lozica/

Bit će i sadržaja za djecu, najzanimljiviji svakako će biti Dječji doček Nove godine, a središnji događaj svih programa i ove će godine biti uprizorenje Živih jaslica u Veloj spili, prapovijesnom arheološkom nalazištu u organizaciji pokladne udruge Trtajun. Vela Luka, osim vatrometa, nije organizirala poseban doček 2023. godine, ali će zato tijekom Adventa biti dobre spize, u prvom redu bakalara za Badnjak.

”Ljudi su željni zabave i događanja, potrudili smo se svi zajedno osmisliti sadržaje za sve generacije, od najmlađih do najstarijih. Vela Luka je adventski program potrošila oko 150 tisuća kuna zajedničkih sredstava s TZO vela Luka i Centrom za kulturu”, objasnila je načelnica Katarina Gugić.

Nešto skromniji program organizirali su Grad Korčula, TZO Korčula i Centar za kulturu, a središte događanja bit će Gradski park. I ove godine kućice će biti u Gradskom parku i Pod Svetim Antunom pokraj boćališta, a program uključuje radionice, izložbe, humanitarne manifestacije, sportska događanja i koncerte. Izdvojit ćemo Simfonijsku bajku Petar i vuk Dubrovačkog simfonijskog orkestra već ovog vikenda, koncerte klape Puntamika i Šufit u Račišću i Žrnovu, već prepoznati Torta Party i doček Djeda Mraza Pod Sv. Antunom te božićne koncerte korčulanskih umjetničkih društava. Za dobru zabavu pobrinut će se lokalni glazbenici okupljeni u udrugu MADe in Korčula koncertom 27. prosinca u Gradskom parku, a na istoj lokaciji dva dana nakon nastupit će Neno Belan.

image

Popularna kućica u Lumbardi u organizaciji Udruge Lumpar

Dora Lozica/

Doček nove godine Korčulani će proslaviti uz vatromet i DJ-a koji će puštati Studio 54, a oni željni zabave do ranih jutarnjih sati produžit će u klub The Jungle gdje će za dočeka nastupiti Minea. Sve najbolje u 2023. Korčulani će poželjeti prvi dan godine uz tradicionalnu kanconetu. Kako doznajemo od gradonačelnice Nike Silić Maroević, Korčula će na program potrošiti oko 70 tisuća kuna bez troškova svečane rasvjete.

U Blatu samo Dječji doček

U Blatu adventski je program još skromniji, no Općina Blato, TZO Blato i ustanova u kulturi Blatski fižuli ipak su se potrudili organizirati za svakoga po nešto. Već ovog vikenda okupljeni će uživati u Božićnom sajmu u Gradskom parku gdje će lokalni proizvođači ponuditi svoje ručno rađene, tradicionalne proizvode i jela, bit će čak 22 izlagača iz Blata i otoka. Udruga mladih Atento organiziraju popularnu radionicu Vino & Pineli. Osim Dječjeg dočeka, drugog dočeka u Blatu neće biti, ali će se zato tijekom Adventa u Gradskom parku i Domu kulture održati predstave, izložbe, radionice, koncerti lokalnih društava i humanitarne manifestacije.

image

Božićno drvce u Korčuli

Program na Lučilu

Općina Smokvica zasad nije objavila službeni program Adventa, ali sudeći prema Javnom pozivu za zakup sajamske kućice na kojem je i službeno navedena manifestacija Advent u Smokvici 2022., doznajemo kako će i ove godine program biti na Lučilu. U Lumbardi udruga mladih Lumpar otvara već kultnu adventsku kućicu na Trgu jutih naranči, a udruga Lipa rič organizirat će Adventski sajam.

24. svibanj 2024 12:14