StoryEditorOCM
KorčulaUOČI JUBILARNOG 10.'MARTINOVOG LITA'

Vraća li se stari sjaj?

Piše Dora Mikelić
14. studenog 2016. - 21:44

Pred dvjestotinjak Korčulana, u subotu je u Domu kulture u Korčuli, u organizaciji Centra za kulturu i Grada Korčule održana 9. smotra klapa 'Martinovo lito'. Jedan od najomiljenijih korčulanskih svetaca Sv. Martin još jedanput je bio zaslužan za ugodnu atmosferu i veselo druženje, a umjetnički ravnatelj festivala prof. Goran Milošević ove je godine na pozornicu doveo klape koje su u protekloj godini ostvarile nastupe u sklopu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu kao i nastupe na drugim poznatim smotrama i festivalima.

Tako su Korčulani mogli poslušati dva finalista omiškog festivala, mušku klapu Korda iz Lumbarde i žensku klapu Orca iz Splita te jednu od najmlađih klapa u Hrvatskoj s prosjekom godina nešto viećim od 20, klapu Adriaticum iz Šibenika koja je, između ostalog, nastupila i na tradicionalnom Božićnom koncertu u Omišu. Mogli su čuti i domaćina, klapu Kuntenat iz Korčule koji su osvojili drugu nagradu žirija u Komiži na večeri mješovitih klapa FDK Omiš.

Iako je nastup klapa izmamio osmjehe i pljesak korčulanske publike, prof. Gorana Miloševića smo pitali možemo li se nadati kako će festival ponovno biti domaćin najboljim klapama u Hrvatskoj tijekom dva dana, kako je to bio slučaj i prije devet godina:
-Razlika između prvog i devetog susreta 'Martinovo lito' su uglavnom uložena financijska sredstva o kojima sve ovisi. Idejni tvorci festivala su Dušan Kalogjera i Lana Filippi Brkić koji su zajedno sa mnom pokrenuli 'Martinovo lito', a cilj je do danas ostao isti– publici pružiti ugodan dojam, a klapama dobro druženje. Ono što je bitno jest da smo smo i ove godine ugostili kolege na visokom nivou te zadovoljiti svačiji klapski ukus– naglasio je Goran Milošević.

Klape su zaista oduševile publiku pravim klapskim i nekim popularnim hitovima, uz neizbježnu i već tradicionalnu zajedničku pjesmu, odnosno kolendu Sv. Martinu. Osim pjesmom, ostavljen je dojam i pomno dekoriranom pozornicom za koju je i ove godine bio zaslužan Mate Depolo. Nakon koncerta klape su tradicionalno nastavile druženje u prostorijama DVD-a u Korčuli.

No, hoće li jubilarno 10. festivalsko izdanje više nalikovati onim prvim ne preostaje nam nego sačekati dogodine:

-Iskreno se nadam da ćemo imati raspoloživih sredstava za organizaciju dva koncerta, kako je to bilo na početku. Ideja je dovesti sve one klape koje su u ovih devet godine ostavile najveći dojam na korčulansku publiku. Ipak moram naglasiti kako je 'Martinovo lito' jedinstvena prilika da u našem gradu jedanput godišnje ugostimo odlične klape i zato se zahvaljujem organizatorima, Centru za kulturu i Gradu Korčuli, kao i svim ostalima koji sudjeluju u realizaciji– najavio je prof. Milošević.

 

20. travanj 2024 06:03