StoryEditorOCM
KorčulaU Korčuli uskoro reprezentativan izložbeni centar

Vila poznatog hrvatskog slikara i kipara Maksimilijana Vanke kreće u obnovu

Piše Dora Lozica
14. ožujka 2022. - 17:43

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević najavila je izmjene Sporazuma s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti (HAZU), vila Maksimilijana Vanke uskoro kreće s obnovom.

Obnova jedne od najljepših vila u gradu, na prekrasnoj lokaciji pokraj samostana Sv. Nikole, trebala je započeti još prije dvije godine kad su predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt i ondašnji gradonačelnik Korčule, potpisali Sporazum o suradnji kojim se predviđa obnova, rekonstrukcija i adaptacija Vile Vanka te restauracija i povratak Vankine zbirke slika u Korčulu.

Pandemijske muke

Međutim, malo nakon potpisivanja započela je i svjetska pandemija pa su planovi ostali samo na željama. "Sporazum je potpisan u najgore moguće vrijeme, iako je naveden rok od dvije godine, još ovog ljeta smo na sastanku s HAZU zaključili da iz opravdanih razloga do obnove nije došlo. U međuvremenu su potencijalni investitori iskazali određene interese koji su se svidjeli i HAZU pa ćemo postojeći Sporazum malo izmijeniti kako bi dodatno definirali neke detalje", najavila je gradonačelnica Silić Maroević.

image

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević 

Grad Korčula

Izmjene Sporazuma poglavito se odnose na ugostiteljsku djelatnost vile koja se u prošlosti nije pokazala dobrom odlukom, kako doznajemo od gradonačelnice. Prije desetak godina galerija je kozmetički obnovljena, ali ne na dostojan način, ističe, a dio galerije je iznajmljen u ugostiteljske svrhe što nije prihvatljivo ni Gradu Korčuli ni HAZU. Vila Vanka obnovit će se isključivo u galerijske svrhe, eventualno se donji dio skladišta može iznajmiti za određene uslužne djelatnosti, a to će se definirati novim Sporazumom, ističe Silić Maroević.

Poznati hrvatski slikar i kipar Maksimilijan Vanka na Korčuli je svojedobno provodio ljeta družeći se s kolegama slikarima u udruženju likovne kolonije čiji je bio osnivač.

Zbirka odselila u Zagreb

Nakon njegove smrti 1963. njegova udovica Margaret Stteten Vanka i kćer Peggy Vanka Brasko darovale su HAZU dvije kuće u Korčuli i 47 Vankinih umjetničkih djela nastalih u Korčuli i Americi. Druga, manja vila bliže Strećici koju je Vankina udovica poklonila HAZU doživjela je drugačiju sudbinu. Stanarskim pravom početkom 90-ih dopala je u privatno vlasništvo usprkos negodovanju HAZU-a te je, kako doznajemo, prodana. Veća vila uz samostan Sv. Nikole dugo je godina bila službena Memorijalna zbirka Maksimilijana Vanke u kojoj se nalazio dio slika poznatog modernog slikara. Zbog jako loših uvjeta u vili Vanka, zbirka je premještena u Zagreb, trenutno se nalazi u Strossmayerovoj galeriji starih majstora, prije dvije godine najavljena je skora resaturacija, a Sredstva za restauraciju trebalo je osigurati Društvo prijatelja Maksimilijana Vanke iz Amerike. Nakon obnove slike bi se trebale vratiti u Korčulu, no za sad nema službene potvrde kad će se to dogoditi.

image

Izložba Stipe Nobila u Vili Vanka prije više od dvije godine

Dora Lozica

Manjka mjesta za izložbe i promocije

Iako se Korčula može pohvaliti baštinom i brojnim priznatim umjetnicima, gradu nasušno nedostaje galerijskih prostora. Za izložbe i promocije koristi se nedovoljno adekvatni prostor atrija, predulaz u kino dvoranu Centra za kulturu. Lođa na zapadnim vratima grada nedavno je predana Centru za kulturu Korčula, uskoro bi trebala krenuti obnova kako doznajemo od gradonačelnice, no lođa nije trajno riješenje.

"Lođa neće ponuditi standardne galerijske uvjete, ne može zadovoljiti sve galerijske potrebe grada iako je atraktivna zbog svog izgleda i lokacije. Stoga se iznimno radujem galeriji u vili Vanka, vjerujem da će unaprijediti našu kulturnu ponudu, a to je jedan od naših najvažnijih uvjeta", poručila je Nika Silić Maroević.

26. travanj 2024 10:13