StoryEditorOCM
KorčulaMoreška u srcu Vatikana

Velebit Veršić: ‘Bila je velika čast predstaviti našu državu i promovirati Korčulu. A nakon sedam dana vratili smo se doma negdi oko obida.Taman na juhu i lešo meso kako i priliči nakon ove talijanske pašte i đelata‘

Piše Dora Lozica
Dora Lozica FOTO: HGD Sv. Cecilija
15. studenog 2022. - 21:33

Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija iz Korčule predstavilo je Lijepu našu u Rimu prilikom službene proslave 30-godišnje obljetnice priznanja Hrvatske od Svete Stolice u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Vatikan je priznao Hrvatsku kao samostalnu državu u ponedjeljak, 13. siječnja, 1992. godine među prvim suverenim, međunarodnim državama Europe na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve papom Ivanom Pavlom II.

Moreškanti u Rimu

Iako se taj važan vanjskopolitički događaj odvio u siječnju, korona-grč je tek ovog ljeta popustio pa je na red došlo i službeno obilježavanje priznanja za što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspisalo natječaj na koji su se mogle javiti kulturna društva iz Hrvatske kako bi svojim izvedbama uveličale događaj i osigurale svojim članovima put u Rim. Kako doznajemo od predsjednika društva Velebita Veršića, Sv. Cecilija se prijavila, a potvrda je stigla u travnju.

image

Nakon nastupa u Bazilici svetih apostola

”Zvali su nas iz ministarstva u četvrtom mjesecu, dobar dan, koliko bi moreškanata putovalo u Rim? A, zbog čega? Pa prošli ste natječaj! Mi smo i zaboravili na to”, prisjetio se smijući se Veršić.

Nakon poziva uslijedila je naporna, ali uspješna turistička sezona, a onda su se članovi HGD-a Sv. Cecilije počeli pripremati za važan put i nastup u Vatikanu. Započeli su s probama, a njihov član Ivan Fabris u Rim je krenuo nekoliko dana ranije kako bi dogovorio tehničke detalje. U nedjelju je za Rim krenulo ukupno 49 članova HGD-a Sv. Cecilija, mužikanti puhačkog orkestra, moreškanti, članovi mješovite klape Sv. Cecilija, Veršić i šofer.

image

Crveni i crni zajedno u pripremama

Kruna uspješne sezone

”Izlet je trajao ukupno sedam dana, malo duže nego je uobičajeno, ali zaslužili smo nakon naporne sezone, a pogotovo nakon dvije godine korone i svih restrikcija. Krenuli smo u nedjelju brodom iz Vele Luke do Splita, a onda također brodom do Ancone, na putu do Rima posjetili smo i Assisi. U utorak smo organizirali razgledavanje Rima s vodičima, katakombe, Koloseum, grob sv. Cecilije... Srijeda je bila najvažniji dan, poć u Rim, a ne vidit papu kao da niste ni bili, zato smo ujutro sudjelovali na službenoj audijenciji kod pape Franje, a u 16 sati poslijepodne smo izveli morešku u Bazilici svetih apostola dok je mješovita klapa navečer imala nastup na službenoj večeri. U četvrtak smo svima dali slobodno, a u petak smo nakon doručka krenuli nazad, usput smo posjetili i marijansko svetište u Loretu. Brodom smo došli do Splita pa smo u subotu bili doma negdi oko obida, taman na juhu i lešo meso kako i priliči nakon ove talijanske pašte i đelata”, zaključio je Veršić kroz smijeh.

image

Priprema za jedan od najvažnijih nastupa u životu

Moreška u srcu Vatikana oduševila je sve okupljene pa tako i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministricu turizma Nikolinu Brnjac te veleposlanika Hrvatske u Italiji Jasena Mesića i brojne okupljene. Bila je to velika čast, ali i promocija Korčule.

”Bili smo jako uzbuđeni, nije mala stvar predstavljati našu državu, nije baš uobičajen nastup. Uživali smo, bila nam je velika čast i bili smo ponosni promovirati morešku, Korčulu, otok i Hrvatsku. Put u Rim je zaista krune ove, za nas, vrlo uspješne godine, bili smo dio povijesti na otvaranju Pelješkog mosta, imali smo odličnu sezonu, nadam se da se neće sad štogod zakotrljat u prosincu da nam je pokvari”, šaljivo je poželio predsjednik Veršić.

image

U crkvi svete Cecilije, zaštitnice društva po kojoj nose ime

Folklor za njamlađe

Veršić nam otkriva kako se njihovi komercijalni nastupi bukiraju već i za ljeto 2024. Inače, HGD Sv. Cecilija je najstarije pjevačko društvo u Hrvatskoj osnovano 1883. godine, a obnovljeno 1991. Danas vitalan pogon s više od 150 aktivnih članova, nekoliko puta tjedno tijekom ljetnih mjeseci angažira oko 60 članova za nastupe moreške i klape. Kako doznajemo od predsjednika Veršića, materijalna ulaganja su završili, obnovili su prostore, odore, instrumente, sad su na redu mladost, ljudi. U planu im je u narednoj godini obnoviti mješoviti pjevački zbor, ali i pokrenuti folklor za djecu nižih razreda osnovne škole.

03. svibanj 2024 03:59