StoryEditorOCM
KorčulaVRIJEDNA PRIZNANJA|

Velaluške Ofelija i Sanda, majka i kćer najbolje nastavnice prošle školske godine!

Piše Dora Lozica
15. listopada 2020. - 11:34
Još jedan uspjeh u nizu za Srednju školu Vela Luka koja na otoku Korčuli prednjači u provedbi i realizaciji europskih projekata i digitalnoj zrelosti. Među najboljim učiteljima-nastavnicima u školskoj godini 2019.-2020. našle su se dvije nastavnice tjelesne i zdravstvene kulture, Ofelija Dragojević i Sanda Tasovac, a iako je Ofelija Sandina majka, ističe kako je u kontekstu škole, njihov odnos profesionalan i usmjeren interesima učenika i škole.
 

Škola za život

Srednja škola Vela Luka dvije je školske godine bila uključena u eksperimentalni program Škola za život, a uz velolušku djecu i nastavnike, s otoka se eksperimentalnom programu priključila jedino Osnovna škola Blato. Kao članica Radne skupine stručnih suradnika i ravnatelja te članica Radne skupine predmetnog kurikuluma za tjelesnu i zdrastvenu kulturu, ravnateljica Ofelija dvije je godine radila dva radna vremena pa je osim redovnog ravnateljskog posla, koji je, kaže nam, sam po sebi zahtjevan, radila i na provođenju kurikularne reforme zajedno s velikim brojem nastavnika i suradnika.

- Jedna od kolegica koje je također djelovala u Radnoj skupini predmetnog kurikuluma TZK je i kolegica Sanda Tasovac. Odradili smo veliki broj edukacija, predavanja, snimljenih video lekcija koje su pomagale našim nastavnicima i učenicima prilikom zatvaranja škola, stoga je ova nagrada samo kruna svega onoga što smo odradile u proteklom periodu. Znamo da je ove godine bilo veliki broj prijava za ovu nagradu tako da smo jako ponosne što smo zadovoljile uvjete natječaja. Radimo u maloj školi, ali velikoj za nove projekte. Ponosne smo što se kroz smo prepoznati kao škola koja potiče nove projekte i digitalnu zrelost nastavnika i učenika - ponosno je poručila ravnateljica. Iako Ofelija i Sanda žive zajedno, svaka ima svoj radni prostor i nekad se uopće ne vide, otkrivaju nam, već komuniciraju porukama. Ofelija nam kaže kako je Sanda pripadnica mlađe generacije s mnoštvom novih ideja, dok za sebe tvrdi da je iskusnija što je dobitna kombinacija. Ne mogu se pohvaliti s puno zajedničkog vremena budući da su obje maksimalno angažirane u svojim svjetovima.
 

Učitelj se ne postaje, već rađa


Ipak, učiteljski im je poziv zajednički, a Sanda je tijekom odrastanja imala vrijedan uzor. - Mislim da se učitelj ne postaje nego se učitelj rađa. Čini mi se da nikada nisam utjecala riječima na to da Sanda odabere ovaj poziv, ali sam vjerojatno djelima i načinom života pomogla u njenom odabiru. Naravno da sam ponosna i da vidim da je pravilno odabrala. Ona, kao i ja, voli i živi svoj poziv - priznaje nam Ofelija. Nagrada najboljim učiteljima i nastavnicima u školskoj godini 2019.-2020. prema Pravilniku o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima dodjeljuje se najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima.

Odabiru se prema kriterijima izvrsnosti svojeg rada tijekom protekle godine, a kategorije uključuju mentorstvo učenicima, predavanja, radionice i edukacije, rad u stručnim vijećima, udrugama, stručne članke, nastavne materijale i obrazovne sadržaje, projekte, unapređenje rada škole, rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja, i slično. Projekata u veloluškoj srednjoj školi ne nedostaje. Upravo su usvojili novi Školski kurikulum s brojnim projektima koje su planirali u ovoj školskoj godini s dodatnim oprezom zbog poznate epidemiološke situacije. - Kako smo u prošloj školskoj godini bili primorani otkazati dosta toga, sada smo planirali projekte koji će se moći realizirati i na daljinu tako da imamo rezervnu varijantu. Trenutno radimo na 3 Erasmus KA229 projekta u čemu je angažirano dosta učenika i nastavnika - najavila je Ofelija.
17. travanj 2024 13:45