StoryEditorOCM
KorčulaEUROPSKO PRVENSTVO

Vaterpolist Toni Mozara: "Grci nam neće oprostiti niti jednu pogrešku!"

Piše Dora Lozica
12. siječnja 2024. - 16:42

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas u 18,30 na zagrebačkoj Mladosti igra četvrtfinale Europskog prvenstva protiv Grčke, aktualnog svjetskog i olimpijskog viceprvaka. Bit će to sudar velikih vaterpolskih rivala, a kakva su predviđanja i što misli o dosadašnjem tijeku turnira otkriva nam vaterpolist Jug Adriatic osiguranja, jedan od najperspektivnijih hrvatskih mladih sportaša i najtrofejnijih otočnih sportaša, Korčulanin Toni Mozara.

Iako ima tek 19 godina, iza Tonija su četiri uspješne sezone u vaterpolskom velikanu, a potonja je bila posebno uspješna za mladog Korčulanina budući da je postao standardni član seniorske ekipe s vrlo zapaženim predstavama u bazenu. Onakav kakav i sam jest, Toni nam je skromno, simpatično i nenametljivo komentirao dosadašnje utakmice europskog turnira, a otkrio nam je i kako vidi nastavak natjecanja.

Kakve su bile igre hrvatskih reprezentativaca u skupini?

Toni: Odmah smo u prvoj utakmici protiv Španjolske pokazali karakter, pokazali smo po što su došli, a to je medalja i kvalifikacije na Olimpijske igre u Parizu 2024. S Francuskom smo odigrali rutinski, igrali smo otpočetka kako treba osim, možda, u trenucima s igračem više, u tom smo segmentu bili lošiji. Utakmica protiv Crne Gore za prvo mjestu u skupini nije završila kako smo priželjkivali, imali smo svoje šanse, ali nećemo biti nezadovoljni.

Crna Gora žalila se na sudačke odluke, a s njima se slaže i dio hrvatske javnosti, jesi li suci bili priklonjeni nama?

Toni: Nemam posebnih komentara na te navode, suci su sudili korektno, možda je bilo grešaka, ali u sportu je to normalno. Tko će se ljutiti, to je na njemu.

Među trenerskim timom francuske reprezentacije je i jedno tebi vrlo poznato ime?

Toni: (smijeh) Da, Kobešćak je moj trener u jugu. Nemam što posebno reći na njegov angažman, dobro vodi Francusku (smijeh).

Na bazenu u Gružu si domaćin, kako su tekle pripreme?

Toni: Dok su trajale pripreme, mi smo redovno trenirali, ekipa iz organizacije se užurbano pripremala svaki dan kako bi sve bilo na razini. Mislim da su u malo vremena odradili odličan posao, svaka im čast.

Tribine u Gružu su bile krcate, kakva je bila atmosfera?

Toni: Malo je reći krcate, ljudi su stajali na nogama ili sjedili na stepenicama, ulaznice su bile rasprodane tjedan dana prije prve utakmice, atmosfera je bila fantastična!

I ti si hrvatski reprezentativac, igraš za juniorsku selekciju, je li teško podnijeti pritisak velikih natjecanja?

Toni: Pritisak je popriličan, ali više bih rekao da se radi o pozitivnom uzbuđenju. Svima je cilj igrati za reprezentaciju i nastupati na velikim natjecanjima, sretan sam što se mogu pohvaliti tim iskustvom. Iako igram za mlađe uzraste, osjećaj je isti, poseban, igraš za svoju zemlju i daješ sve od sebe, i više.

Večeras igramo protiv starih protivnika, koje su im slabije strane?

Toni: Grčka je odlična ekipa, iako to nisu pokazali u skupini. No, ne smijemo se opustiti. Vjerujem da su se do danas već posložili i da će nam večeras pružiti itekako jak otpor. Teško je reći koje su im slabije strane, odlični su na svim pozicijama, imaju dobre centre, bekove, vanjsku liniju pa čak i golmane. Pitanje je jesu li se oporavili od nešto lošijih igara u skupini, a na nama je da se dobro pripremimo. Ne smijemo puno griješiti, iskoristit će i kazniti svaku našu pogrešku.

Tko je favorit turnira?

Toni: Talijani, Grci, Španjolci i Mađari koji nastupaju s B reprezentacijom bez ključnih igrača, ali i dalje pokazuju izvrsnu igru. Naravno i mi smo u igri, ali i Crnogorci. Niti jedna ekipa ne iskače kao uvjerljivi favorit, bit će napeto, ali ne smijemo zaboraviti da smo mi domaćini.

Pola reprezentacije su tvoji suigrači u klubu, kakva je atmosfera među igračima?

Toni: Čuo sam se s nekima od njih, ali ne želim ih smetati dok su koncentrirani i glavom u turniru. Atmosfera je odlična, sigurno je bilo teško nakon poraza od Crne Gore, ali samo glavu gore i dalje prema cilju.

Mediji pišu da je iza tebe najuspješnija godina u karijeri, jesu li u pravu?

Toni: Prošla je godina bila zaista odlična, počeo sam igrati stalno za prvu ekipu Juga, uzeli smo tri trofeja, Kup Hrvatske, Superkup i Regionalnu ligu i mogu slobodno reći da smo odlično odigrali sezonu. Novu 2024. započeli smo s osvajanjem Kupa Hrvatske, čeka nas ozbiljna borba u bazenu i dat ćemo sve od sebe da ove godine uzmemo preostala četiri trofeja! Trener nas je odlično posložio, na nama je trenirati i gurati dalje.

Trener Kobešćak odlučio je da ćeš igrati na desnoj strani iako nisi ljevak, je li ti bilo teško se prilagoditi?

Toni: Danas svaki vaterpolist mora znati igrati svaku poziciju, to su imperativi modernog sporta. Iako sam dešnjak, prihvatio sam odluku trenera i drago mi je zbog toga. Puno su mi pomogli suigrači iz kluba, na toj strani imamo puno iskusnih igrača, bodrili su me i davali puno dobrih savjeta.

Imaš tek 19 godina, rano si napustio dom i posvetio se profesionalnom sportu, je li to bila dobra odluka?

Toni: Bilo je teško ponekad, imao sam 14 godina kad sam se odvojio od roditelja, bilo mi je jako teško napustiti dom. Danas znam da mi je to bila najbolja odluka u životu, Jug je izvrstan klub, odlično rade s mladim igračima i zaista sam puno napredovao otkad sam u Dubrovniku. Ne žalim ni za čim.

Kako izgleda dan jednog profesionalnog vaterpolista?

Toni: Buđenje je oko 8, trening je otprilike do 13 sati potom ručak, učenje, odmor ili kava s prijateljima, u 19 sati ponovno imam trening. Nemam baš vremena za bilo što izvan bazena, uglavnom samo treniram.

Ipak, za vrijeme blagdana, malo slobodnog vremena potrošio si na organizaciju šarmantnog Božićnog turnira u svom matičnom klubu KPK?

Toni: Taj turnir igrao se prijašnjih godina, ali zadnjih nekoliko je bila pauza. Dosjetio sam se ponovno pokrenuti tu tradiciju, Korčula živi za vaterpolo i to smo mogli vidjeti na turniru. Bilo je super, hvala svim sponzorima i svima koji su pomogli u organizaciji kako bi turnir doveli do savršenstva, a pogotovo brojnoj publici koja je pratila utakmice i na originalne načine navijala.

Kad ćemo te ponovno sresti u Korčuli?

Toni: Već ovog vikenda! (smijeh) Dolazim na Bale KPK.

Koji je tvoj najveći san?

Toni: Otkad sam ušao u bazen moj najveći san, najveća želja i primarni cilj je nastup na Olimpijskim igrama. Znam da za sve ima vremena, ali tome se najviše nadam.

19. rujan 2024 23:53