StoryEditorOCM
KorčulaSIGURNOSNA PRIJETNJA

Upozorenje Korčulanima: Most na kuli Svih svetih od danas zatvoren za promet, nedostaje mu nekoliko oslonaca

Piše Dora Lozica
9. prosinca 2022. - 15:47

Kako je objavljeno danas na službenoj Facebook stranici Grada Korčule, most na kuli Svih svetih do daljnjeg je zatvoren za korištenje. Razlog je jednostavan, most nije siguran za korištenje.

"Obavještavamo sve sugrađane i sugrađanke da je zbog sigurnosti most preko kule Svih svetih od danas zatvoren za korištenje. Molimo sve da za prolaz koriste "mali most", odnosno prolaz uz Arsenal. KTD Hober je, u namjeri da provjeri sigurnost mosta, od ovlaštene tvrtke zatražio izradu atesta. Izrađivač atesta je, nakon izrade preliminarnih proračuna, utvrdio da mostu nedostaje nekoliko upornja, odnosno oslonaca, te da nije siguran za korištenje i da se atest, bez njihove ugradnje ne može izdati. Stoga je donesena odluka o privremenom zatvaranju mosta za promet te je naručena izrada projekta kojim će se točno utvrditi gdje i koliko oslonaca nedostaje. Nakon što se isprave svi projektom utvrđeni nedostaci, most će ponovo biti otvoren. Molimo svih za poštivanje ove odluke", piše na službenoj FB stranici Grada Korčule.

image

Kula Svih svetih

Dora Lozica/

Drveno-željezna konstrukcija koja premošćuje kulu Svih svetih postavljena je netom prije turističke sezone 2019. godine kad su počela i arheološka iskopavanja na kuli. Obrambena utvrda s tri povijesna topa dio je projekta „Revitalizacija obrambenih utvrda Grada Korčule“ za kojeg je dokumentaciju još 2017. godine započeo nekadašnji gradonačelnik Fabris. Fabris je često isticao da mu je dječački san raskopati kulu Svih svetih da bi vidio kako je ona nekad u prošlosti izgledala, nakon što je to i napravio izgubio je izbore, a famozna kula još uvijek stoji raskopana s drvenom konstrukcijom koja služi kao most. Prizor je to koji je možda zanimljiv turistima i prolaznicima, no Korčulanima se već pomalo diže kosa na glavi na sam spomen glasovite kule.

Kako smo nedavno doznali od gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, projekt će uskoro biti nastavljen. Grad Korčula će projekt naziva Južni zid prijaviti na poziv Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti - GRUPA 1 kojim se potiču ulaganja u razvoj ili prilagodbu javne turističke infrastrukture.

image

Kula Svih svetih

Dora Lozica/

U sklopu projekta izrađena je projektna dokumentacija za revitalizaciju Velike kneževe kule, Fortece i bastiona, kule Revelin i ulaza u gradsku jezgru, južnog gradskog zida, Ljetne pozornice (kino) i Kneževog dvora te kule Svih svetih na kojoj su izvršena i arheološka istraživanja. Projekt revitalizacije, ističe gradonačelnica, kojeg su prije dvije godine izradili arhitekti Ivo Vojinović iz Ureda Vojinović d.o.o. i arhitektica Petra Ivanišević Brzulja iz Arhitektonske radionice centar d.o.o. i dalje je važeći, naziv cijelog projekta je Južni zid, a njegova cjelokupna vrijednost, misli se na radove i opremanje, iznosi 120 milijuna kuna.

Dok se projekt ne realizira, Korčulani će morati koristiti most, doduše od danas samo manji, bočni, budući da ovaj veći nije siguran za građane, a ispod njega zjapi rupa od nekoliko metara. Kula Svih Svetih i Rampada, a onda u nastavku i Šetalište Petra Kanavelića danas je najfrekventnija gradska ruta, ne samo zbog brojnih ugostitelja, već i zbog povezanosti starogradske jezgre s ostatkom grada, procesija i drugih društveno-kulturnih događaja.

image

Kula Svih svetih

Dora Lozica/

Prije otprilike dva stoljeća Korčula je od Austrije na skrb dobila gradske zidine koje više nisu bile od vojnog značaja. Budući da je na kraju svake ulice bio zid visine do osam metara, donesena je odluka da se zidine rasformiraju kako bi se povećala kvaliteta života. Osim toga, napravljena je i nova šetnica, Rampada, koja je spojila Fošu s današnjim šetalištem Petra Kanavelića prilikom čega je zatrpana kula Svih svetih.

 

26. lipanj 2024 14:55