StoryEditorOCM
KorčulaPOČELO JE, POČELO

Uoči izbora za mjesne odbore i gradske kotare korčulanski HDZ teško optužio SDP, prozvani nisu ostali dužni...

Piše Dora Lozica
7. listopada 2023. - 15:38

Lokalni izbori za mjesne odbore i gradske kotare u Gradu Korčuli su blizu, održat će se 22. listopada, a predizborne kampanje i podmetanja, borbe i smicalice su u punom jeku pogotovo na društvenim mrežama.

Jučer je GO HDZ Korčula na službenoj Facebook stranici napisao priopćenje u kojem navodi kako je SDP predao nepravovaljane kandidacijske liste za nadolazeće izbore. Priopćenje, koje je popraćeno i fotografijom članova liste SDP-a, prenosimo u cijelosti.

"SDP je, općepoznato, stranka koja se strmoglavo spušta prema dnu. Prvenstveno na nacionalnoj razini vođena iluzornim Peđom Grbinom. Da i lokalne podružnice imaju svoje adute dokazuju članovi partije iz Korčule. Naime, ovi vrli političari, čija je karijera okrunjena koalicijom s MOST-om i MOŽEMO, kako stvari stoje, nisu bili sposobni predati ispravno liste za izbore za gradske kotare i mjesne odbore. Kandidacijske liste Socijaldemokratske partije predsjednik Peđa Grbin nije potpisao niti je za to ikoga opunomoćio. Još je nejasno je li SDP Korčule otkazao poslušnost Grbinu ili je Grbin ignorirao lokalnu organizaciju u Korčuli. Da stvar bude gora, Gradsko izborno povjerenstvo prihvatilo je takve nepravovaljane liste. Postavlja se pitanje, je li u ovom slučaju SDP-ova gradska uprava izvršila pritisak na Izborno povjerenstvo, a koje je zbog toga prihvatilo nepravovaljane kandidacijske liste?", napisali su iz korčulanskog HDZ-a.

image

Za koga će glasovati Korčulani?

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Kako je vidljivo iz Primjedbe koju je vijećnik HDZ-a Andrija Fabris uputio Izbornom povjerenstvu Grada Korčule, korčulanski je HDZ nezadovoljan radom Izbornog povjerenstva. U Fabrisovoj Primjedbi piše kako je upit je li SDP uz kandidacijske liste predao i punomoć stranke stigao od strane članice proširenog sastava Izbornog povjerenstva Katarine Žaknić Ćenan. U Primjedbi također stoji kako je predsjednik Izbornog povjerenstva Srđan Mrše odgovorio kako su HDZ, Most i Možemo! predali punomoć uz kandidacijske liste, dok SDP i HSP nisu te da punomoć stranke nije uvjetovani dokument u Obvezatnim uputama za postupak kandidiranja.

"Smatramo da na upit, zbog čega to nisu učinili predstavnici svih stranaka koje su predali kandidacijske liste, Izborno povjerenstvo nije dalo suvisli odgovor niti je zauzelo ispravno pravno mišljenje utemeljeno na važećim pravnim propisima kojima se reguliraju izborni postupci. Zaključno smatramo, ukoliko je neku listu potpisala osoba koja nije predočila izbornom povjerenstvu valjan dokaz da prema važećem statutu stranke ima dane ovlasti ili valjanu punomoć za potpisivanje zbirnih izbornih lista, da je predmetnu listu kao nevjerodostojnu potrebno odbaciti", piše Andrija Fabris u Primjedbi.

image

Bliže se izbori u Korčuli

Tonci Plazibat/Cropix

Kako doznajemo od gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević, članovi SDP-a predali su liste i sve obrasce navedene u Obvezatnim uputama, prijavu je Izborno povjerenstvo prihvatilo. Punomoć stranke nisu predali jer nije navedena među Obvezatnim uputama iako je imaju, Grbin je potpisao još 2. listopada ističe gradonačelnica. Osim toga, prilikom predaje liste predsjednik Izbornog povjerenstva je istaknuo kako punomoć ne treba predati.

Odlučili smo provjeriti te navode pa smo pročitali Obvezatne upute broj MS-3, na koje se poziva vijećnik Andrija Fabris, o postupku kandidiranja te Obvezatne upute MS-2 s obrascima za kandidiranje i provedbu izbora i zaista nigdje nije navedeno da je punomoć stranke obavezna i da je treba predati s drugim obaveznim dokumentima i obrascima. Sukladno tome, SDP ipak ima pravovaljane liste za nadolazeće izbore, a korčulanskom HDZ-u upisujemo još jedan pucanj u prazno.

"Samo HDZ-u može pasti napamet da se može utjecati na rad Izbornog povjerenstva. Tom su izjavom uvrijedili nas kao i ljude koji u Izbornom povjerenstvu rade, ljude koji su kompetentni, obrazovani i mahom pravne struke", komentirala je kratko gradonačelnica Nika Silić Maroević.

 

 

 

 

 

02. svibanj 2024 12:26