StoryEditorOCM
KorčulaUSRED KORČULE|

FOTO: Umjesto maslina u vrtu Jure Kurtovića rastu indijske banane, crne rajčice, acube i kineski jiaogulan!

Piše Dora Lozica
21. listopada 2020. - 12:23
Malo tko u Korčuli zna da se nadomak gradskog centra, u kotaru Sv. Antun, na dvije i pol tisuće kvadratnih metara, nalazi prava plantaža egzotičnog voća. Vlasnik je Jure Kurtović koji je prije nekoliko godina odlučio tradicionalne masline zamijeniti indijskom bananom, goji bobicama i još 40 različitih vrsta neobičnih biljaka iz cijelog svijeta.

 

Rijetko rađale, a zaklanjale sunce



- Masline su rađale svakih pet, šest godina, zaklanjale su susjedima sunce, jedan dan mi je sve to dosadilo, donio sam bager, iščupao sve i počeo saditi egzotične biljke.

image
Za limun Budini prsti većina Hrvata nije ni čula a kamoli ga uzgojila
Dora Lozica



Osim što ih je lijepo vidjeti, volim imati što nemaju drugi. Sjemenke ili već navrnuta stabla nabavljam većinom iz Hrvatske, neke mi je sjemenke donio sin, neke mi donesu prijatelji, neke su iz Kine, Italije, Portugala, gotovo iz cijelog svijeta - otkriva nam Jure. Bujno zelenilo navodnjavanja sustav 'kap na kap', a Jure nam priznaje kako se o uzgoju egzotičnih biljaka educira na internetu. Pomažu mu sin Mate i supruga Franka, a najveći obožavatelji nesvakidašnjih okusa su Jurin unuk koji nosi njegovo ime i njegova sestra Marta. Mali Jure u šetnji po plantaži s djedom pojede i do 20 različitih bobica. Uzgoj egzotičnih biljaka ima i umirujući učinak, priča nam Jure koji je u životu preživio dva srčana udara, a ima i 'pacemaker'.

image
korčulanske Indijske banane
Dora Lozica


Zbog toga ljeti zapusti plantažu, kaže, no mi to nismo primijetili. U dinamičnom obilasku bujnog zelenila imali smo priliku vidjeti acubuu iz dalekog istoka koja ima žele kao i marakuja, piel de sapo je vrta pipuna čije mu je sjemenje sin donio iz Portugala, australski limun koji umjesto koštica ima nešto slično kavijaru, nekoliko vrsta aronije i neobični limun budini prsti koji izgleda kao šaka. Graviolu je upravo presadio iz pitara pa se nada da će uspjeti, a tu je i pistacija i to dvije ženske biljke i jedna muška kako bi davala plodove, kiwano, žuta lubenica, guava i šatirana smokva. Bobice su posebna priča na Jurinoj plantaži, oduševila nas je žuta malina, nekoliko vrsta goji bobica, josta koja je križanac maline i kupine, ribiz, nevjerojatno slatki tayberry i mongolska trešnja, čak 12 vrsta kupina. Nađe se i pokoja šećerna jabuka i prilično skupi liči kao i kineski dud. Najmanja crna rajčica stigla je iz Engleske, a najstarije stablo na plantaži je crvena naranča.
 

Ekološki uzgoj bez pesticida


- Zanimljivo je da indijska banana može izdržati temperaturu od -30, a sibirski kivi -25 stupnjeva. Ne prskam ih i ne tretiram s ničim, ako neka voćka ne rodi, nema veze, rodit će dogodine. Koristim prirodnu zaštitu poput lišća indijske banane koje je sasušeno i otopljeno u vodi insekticid. Većina voćki se ponaša kao i naši agrumi, dozrijevaju uglavnom od studenog do siječnja - priča nam Jure.

image
Bodljikavi limun krastavac
Dora Lozica


Osim egzotičnog voća, Jure uzgaja različite sorte poznatog voća i povrća. Pohvalio nam se s 10 različitih vrsta krastavaca, 20 vrsta rajčica, 10 vrsta klementina, tri vrste žižula, patliđana, paprika, buča, bresaka. Banana, inače neuobičajena za naše krajeve, u Jurinom vrtu je mainstream. Jurin je sin Mate svako malo posiječe jer s velikim listovima smeta u prolazu, no ona uporno raste i daje plodove. Jurina obitelj većinu voća i povrća redovito konzumira. Limun krastavac je bodljikav, ali jako zdrav, otkrivaju nam, indijski krastavac nikad nije gorak, a armenijski se jede s korom.

image
Doslovno mini lubenica
Dora Lozica


Kineski jiaogulan najčešće koriste za čaj, ogromni kineske mahune se beru kad dosegnu veličinu od 20 centimetara, obožavaju velike šparoge iz Portugala, a listove kaffir limete koriste kao začin. Probali smo izvrstan sladoled od kupina kojeg je napravila Jurina nevjesta Josipa i neobičnu, ali ukusnu, kremastu indijsku bananu. Jure svoje voće ne prodaje, ali ga rado dijeli. Ako nekoga zanima kojeg je okusa voće s drugih krajeva svijeta, neka navrati do korčulanske plantaže.
24. travanj 2024 13:47