StoryEditorOCM
KorčulaDOBRA VIJEST

U korčulanskoj uvali Rasohatica pronađena živa periska! "Nisam izdržao, uzbuđenje je bilo jače, došao sam bliže, zavirio sam u njenu unutrašnjost i ona se zatvorila"

Piše Dora Lozica
13. kolovoza 2022. - 19:17

Korčulane je jučer oduševila objava Nejca i Tatjane Cimperšek iz Slovenije, na društvenim mrežama. U uvali Rasohatica na Korčuli, zajedno s instruktorom ronjenja Daliborom Ćosovićem, pronašli su živu perisku.

Nejc i Tatjana su iz Celja, u Lumbardi ljetuju od 2017. godine i zaljubljenici su u ronjenje. Kažu da je Dalibor, inače vlasnik ronilačkog centra Lumbarda Blue, jedan od najboljih instruktora s kojim su istraživali morske dubine. Jučer su odlučili promijeniti lokaciju zarona pa su na poziv Daliborovog kolege krenuli u Rasohaticu, prekrasnu uvalu na južnoj strani otoka Korčule koja se naziva Defora. Perisku je ugledao Dalibor, a fotografirala Tatjana.

image

U UVALI RASOHATICA NA KORČULI PRONAĐENA ŽIVA PERISKA

Tatjana Cimperšek/Tatjana Cimperšek

"Kad sam zaronio vidio sam perisku na dubini od devet metara. Promislio sam hoću li pričekati Tatjanu da je snimi ili ću odmah krenuti prema njoj, ako je živa, periska će se zatvoriti. Nisam izdržao, uzbuđenje je bilo jače, došao sam bliže, zavirio sam u njenu unutrašnjost i ona se zatvorila! Odmah sam nazvao svih po redu, našao sam živu perisku!", oduševljeno nam priča Dalibor.

Defora je inače poznato po čistom moru i netaknutim, divljim uvalama, a živa je periska sigurna na dubini od devet metara. Plemenita periska gotovo je nestala iz Jadrana, pomor je izazvalo širenje parazita najvjerojatnije zbog porasta temperature mora. Masovni pomor tog jedinstvenog školjkaša započeo je 2016. godine u Španjolskoj, proširio se na Francusku, Italiju i Grčku, a 2019. zahvaća i Hrvatsku. Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj ima tek 12 živih periski, onih za koje se zna. Najviše živih periski ima u Istri, a jedna je svoj dom pronašla u Rasohatici.

image

U UVALI RASOHATICA NA KORČULI PRONAĐENA ŽIVA PERISKA

Tatjana Cimperšek/Tatjana Cimperšek

Dalibor Ćosović vodi jedan od najstarijih ronilačkih centara na otoku i šire. Prošle mu je godine uručena Kolektivna godišnja nagrada Općine Lumbarda za izniman doprinos na području zaštite prirode i okoliša. Ronilački centar Lumbarda Blue, osim obogaćivanja dodatnih sadržaja u Lumbardi, godinama organizira ekološke akcije čišćenja podmorja Lumbarde i šire.

25. travanj 2024 01:10