StoryEditor
KorčulaZANIMLJIVO OTKRIĆE

U istraživanju potopljenog neolitičkog naselja Soline na otoku Korčuli otkriveni mnogobrojni suhozidi

Piše dv
9. lipnja 2021. - 09:14

Doc. dr. Mate Parica, predavač na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, voditelj je zanimljivog podmorskog arheološkog istraživanja koje se trenutačno provodi na potopljenom neolitičkom naselju Soline na otoku Korčuli. Radi se o naselju koje je bilo smješteno na umjetno proširenom otočiću s poligonalnom obalom. Danas su ostatci naselja potopljeni i nalaze se od 4 do 5 metara dubine ispod današnje morske razine.

Istraživanjima je otkrivena suhozidna konstrukcija koja okružuje lokalitet. Osim toga vidljivi su tragovi mnogobrojnih suhozida koji pokazuju smjer širenja umjetno stvorene obale. Pokraj dobro očuvanih suhozida pronađen je bogat arheološki materijal, ukrašena keramika, koštane alatke, dugi kremeni noževi, sječiva, a svi pronađeni nalazi mogu se pripisati razdoblju klasične Hvarske kulture, okvirno u vrijeme oko 4500. godine prije Krista.

- Pronađeno naselje je značajno jer na prostoru ovog dijela Jadrana nema poznatih većih naselja na otvorenom u razdoblju neolitika, već samo u pećinama. Dodatnu važnost lokalitetu daju dobro očuvane konstrukcije kamenih suhozida koji su vrlo vješto podignute pri formiranju i proširenju obale naselja, kaže dr. Parica.

Uz njega u istraživačkom timu su još i dr. sc. Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Vinka Milišić, Eduard Visković (Kantharos - Hvar), te Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula). Ronilačku logističku potporu pruža im Dalibor Čosović iz Lumbarde.

25. rujan 2022 01:55