StoryEditorOCM
KorčulaJEDNA SASVIM POSEBNA UTRKA

Trk za grk: održano prvo izdanje jedinstvene utrke koja spaja ljubitelje trčanja i vina

Piše dora lozica
20. lipnja 2023. - 20:15

Lumbarjani su još jednom dokazali da su nekoliko kopalja iznad drugih otočana kad su pučke fešte i zabave u pitanju, a ovog su puta tu činjenicu istaknuli na jedinstven način. Turistička zajednica Lumbarde u suradnji s Udrugom vinara i vinogradara Grk te uz pomoć Lumbarajske udruge mladih LUMPAR organizirali su utrku koja je okupila ljubitelja trčanja, ali i ljubitelje fine kapljice ili oboje. Prvo izdanje utrke Trk za grk održano je prošle subote i slobodno ga možemo proglasit i više nego uspješnim.

Sigurno se pitate o čemu se radi, no krenimo redom. Grk je autohtona sorta bijele vinove loze koja stoljećima raste na pješčanom lumbarajskom tlu na istočnom rtu otoka Korčule. Svoju ljubav prema grku Lumbarjani su odlučili prezentirati svijetu pa su lokalni vinari unatrag nekoliko godina osvojili brojne nagrade za vino zlatnožute boje, voćne i umjereno herbalne arome u kojoj se osjeti pijesak Lumbarajskog polja, ali ne i jačina alkohola što rezultira čuđenjem kad već nakon nekoliko čaša ne osjećate noge od koljena i sve vam je smiješno. I ne samo to, Udruga vinara i vinogradara Grk-Lumbarda na čelu koje je mladi i poznati vinar Ivan Batistić Zure, sigurno je jedna od najorganiziranijih otočnih udruga iza koje su brojni napori da se grk zaštiti kao sorta, ali i da se promovira kao proizvod. Želja za promocijom rezultirala je idejom o utrci.

"Ideju mi je prije nekoliko godina predložio Ivan Batistić Zure, ove smo je godine pokušali realizirati i uspjeli smo. Bili smo nervozni, jedni drugima smo govorili ako se prijavi 15 natjecatelja, mi ćemo biti zadovoljni, na kraju ih se prijavilo gotovo 60!", zadovoljno je istaknuo direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović.

Ova jedinstvena utrka sastojala se od 12 kontrolnih točaka, odnosno 12 vinarija koje proizvode grk. Kako bi uspješno prošli kontrolnu točku, natjecatelji su morali u svakoj vinariji popiti čašu od 0.5 dcl grka. Sama staza kroz romantičnu i šarmantnu Lumbardu u poslijepodnevnim satima po jakom suncu nije bila nimalo jednostavna, nešto više od šest kilometara s uzbrdicama i nizbrdicama, kroz male kamene štrade, kroz Lumabrajsko polje do Bilin žala, a onda preko Glavice na Tatinju te na cilj pokraj caffe bara Maestral. Vinarije koje su sudionici tom prilikom posjetili su redom Lovrić, Zure, Bire, Cipre, Casa Boschi, Popić, Vitis, Sabulum, Luka, Cebalo, Nobilo i Fides, perjanice otočnog vinarstva koje su već dokazale kako se mudro i tehnički stručno gospodari autohtonom sortom.

Među šezdesetak sudionika bilo je različitih profila natjecatelja, od već poznatih sportaša i trkača kojima je cilj bio natjecati se i pobijediti do lokalne ekipe za koju se ne može reći da je u bilo kakvoj formi, ali su došli sudjelovati i družiti se. Neki su se pak pohvalili dobrom trkaćom formom, a drugi dobrom formom kad su decilitri u pitanju, no utrka je bila doslovno za svih. Zanimljivo i simpatično je bilo kad je direktor TZO Lumbarda Šestanović smijući se dobacio kako ga je bilo najviše strah da će ljudi misliti kako na utrci trebaju trčati. Jedinstvena utrka, morate priznati, kakvu možete doživjeti samo u Lumbardi.

Iako se raspravljalo hoće li poznati trkači uspjeti pobijediti budući da putem moraju popiti butelju vina, ciljem su ipak prvi prošli favoriti. Fantastično vrijeme zabilježio Tonći Borovac kojemu je za svih 12 vinarija trebalo tek nešto više od pola sata, točnije 31.07 minuta. Priznao nam je da mu je bilo prilično teško zbog količine alkohola, ali i zbog drugoplasiranog Marina Židića koji ga je pratio u stopu dok je na treće mjesto zauzeo lumbarajski zet, avanturist i kajakaš Boris Koračak. U ženskoj konkurenciji prvo je mjesto zauzela favoritkinja i slobodno možemo reći jedna od najpoznatijih otočnih trkačica Maja Skokandić Nobilo koja je vremenom 36.36 dokazala da je u odličnoj trkačkoj i vinskoj formi. Pratile su je Holly Benett i Lora Josipović. Prema željama organizatora, moramo spomenuti i Nikolu Markovinu Zeca koji je u cilj ušao s najviše promila i najširim smijehom. Najboljim natjecateljima vinari su darovali kartone vina nakon čega je uslijedila zabava uz vrhunski crni rižot i naravno grk koju su začinili veseli i vješti glazbenici Trio Marinero.

„Znamo koje smo napravili greške, obećavamo da ćemo ih ispraviti u budućnosti. Hvala svima koji su sudjelovali, natjecateljima, udruzi mladih, našem Žunjetu bez kojeg ne bi bilo ni utrke, organizacijskom odboru. Svi smo skupa dali temelje ovoj utrci za budućnost“, uzbuđeno je najavio Ivan Batistić Zure želje i nastojanja organizatora da utrka postane tradicionalna.

Kako doznajemo, ideja ove mlade lumbarajske ekipe jest dogodine organizirati Dane grka koji će obuhvatiti prezentacije, vinske večeri, edukacije i utrku, no htjeli su dokazati da utrka može funkcionirati i samostalno. Dok čekamo drugo izdanje, ovog vas ljeta u središtu Lumbarde očekuju i tri večeri Festivala grka na Trgu jutih naranči gdje ćete imati priliku kušati vina svih 12 vinarija po promotivnoj cijeni. Tko se nije prijavio na utrku može slobodno zaključiti da je pogriješio, a dogodine će imati priliku za ispravak.

01. srpanj 2024 11:49