StoryEditorOCM
KorčulaOTVOREN OSMI KORKYRA BAROQUE FESTIVAL

Tradicionalna izvedba barokne moreške

Piše Dora Lozica   FOTO: Boris Berc
1. rujna 2019. - 23:51
Od 31. kolovoza do 14. rujna, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva kulture, osmu će godinu za redom stare crkve, samostani, trgovi, pjacete i štrade otoka i poluotoka ugostiti najbolje hrvatske i svjetske soliste i ansamble u interpretaciji barokne glazbe u sklopu svjetski poznatog Korkyra Baroque Festivala.
Kao i svake godine prilikom otvaranja Korkyra Baroque Festivala, u subotu se u Ljetnom kinu u Korčuli tražilo mjesto više na izvedbi već tradicionalne barokne moreške. Viteški ples moreška u izvedbi KUD-a Moreške i Hrvatskog baroknog ansambla, za ovu se priliku pleše uz baroknu glazbu skladatelja Ivana Josipa Skendera koji je u subotu bio i u ulozi dirigenta.
Ove godine Korčulanski barokni festival trajat će od 31. kolovoza do 14. rujna, a osim šetnje kroz čaroban ambijent starog grada Korčule čije će stoljetne zidine uz svijetlost svijeća i miris voska pružiti privremeni dom majstorskim komadima iz baroknog doba, festival će se održati i u drugim mjestima na otoku i poluotoku. Tako će se festival realizirati i u Veloj Luci, Pupnatu, Orebiću, Stonu i Trpnju.
Osmo izdaje festivala prigodnima riječima otvorila je umjetnička direktorica festivala Laura Vadjon koja je ujedno i voditeljica, koncert majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, rezidentnog ansambla Korčulanskog baroknog festivala. Publiku je pozdravio i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris te vlasnik Palače Lešić-Dimitri, g. Michael Unsworth koji je najveći sponzor i idejni tvorac festivala.
Osmi Korkyra Baroque Festival okuplja i u Korčulu dovodi najprestižnije svjetske i domaće ansamble, soliste i specijaliste za baroknu glazbu, zvučna imena klasične glazbe poput Jana Čižmara na lutnji i baroknoj gitari, Marte Kratochvilove na poprečnoj flauti, Olivera Webbera na violini i mnogo drugih iz Hrvatske, Europe i svijeta. Svjetski poznati barokni komadi izvodit će se na autentičnim lokacijama katedrale Sv. Marka, Sv. Nikole, Svih Svetih, u dvorištu palače Arneri, na Vrniku u crkvi Gospe od Škoja, u atriju Gradske vijećnice, ali i u Stonu u tvrđavi Kaštio, u crkvi Sv. Josipa u Veloj Luci, u Orebiću u crkvi Pomoćnice kršćana i Anuncijati, u Trpnju na pjaceti te u Pupnatu u crkvi Gospe od Sniga. Na taj se način promoviraju otočne i poluotočne crkve, palače i trgovi kao spomenici kulture ali i Korčula i Pelješac u cjelini kao jedinstveni arhitektonski kompleks.
Tek nekoliko godina bilo je potrebno ovom mladom festivalu da izađe iz svojih okvira i osvoji pohvale i srca svjetskih stručnjaka, glazbenika, hrvatskih institucija i ono što je najteže – Korčulana. Sve veći broj posjetitelja svake godine opravdava njegovo postojanje, a sve detalje i cijene karata potražite na www.korkyrabaroque.com
 
26. travanj 2024 13:49